Konya Tropikal Kelebekler Bahçesi Uğur İbrahim Altay’ın vizyonunun kentime kazandırdığı en önemli destinasyon noktalarımızdan birisi. Ziyarete açılış tarihi 2015. Avrupa’nın en büyük kelebek uçuş alanına sahip, 3500 metrekare gezi olmak üzere 7200 metrekare kullanım alanı mevcut. Kelebek formuyla dikkat çekici, doğa ve hayvan sevgi ve bilgilendirme amaçlı her seferinde keyifle gezdiğim ve her önerdiğim ziyaretçinin mutlu ayrıldığı bir güzel merkez. Böcek Müzesi bölümü, Kelebek Yaşam Döngüsü, Böcek Sineması, Kelebek Sınıflandırması, Kelebek Davranışı ve Böcek Köyü ile bir eğitim merkezi aynı zamanda. Hediyelik eşya bölümü cazip . İç kısımdaki kafe iptal edilmiş yer darlığı nedeniyle ama dış mekanlarda kafeler var ve son yıllarda eklenen çiçek bahçesi ve spor alanlarıyla bölgenin cazibesi daha da arttı.
2018 yılı “en iyi tasarım “ödülü alan merkezin karşıda düzgün bir otopark ve yayalar için güvenli karşıdan karşıya geçiş sağlamaması bence önemli bir eksiklik. Otopark düzenlemek ve trafik sinyalizasyon sistemi kurmak çok basit ama nedense ihmal ediliyor.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Mimarlık Bölüm hocaları Gevher Sayar ve Doç. Dr. Yavuz Arat Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi yıl 12, sayı 149; Şubat 2024 tarihinde “Evrensel Tasarım Kriterleri Bağlamında Konya Kelebekler Vadisi Müzesinin İncelenmesi” başlıklı makaleyi kaleme almışlar. Mimar Ronald Mace 1980 ortalarında evrensel tasarım kavramını ortaya koymuş. Evrensel tasarım “herkes için tasarım” demektir ve insan odaklıdır. 1997 yılında North Carolina State Üniversitesi Evrensel Tasarım Merkezi eşitlikçi kullanım, kullanımda esneklik, basit ve sezgisel kullanım, algılanabilir bilgi, hata için tolerans, düşük fiziksel güç gereksinimi, yaklaşım ve kullanım için uygun boyut ne mekan olmak üzere 7 evrensel tasarım ilkesi ortaya koymuşlar. Yazarlarımız bu güzide merkezimizi evrensel tasarım kriterleri bazında incelemişler ve rapor etmişler. Mükemmellik ayrıntılarda gizlidir. Umarım Selçuklu Belediye Başkanlığı belirtilen eksikleri hızla giderir ve tesis daha çok kişinin evrensel kriterlerle ulaşabileceği hal alır.
Engelli bireyler bilet gişesi ve girişe merdivenler ve zemin farklılıkları nedeniyle ulaşamıyor. Tekerlekli sandalye ulaşımı düşünülmemiş.
Çocuklar ve kısa boylu bireyler bilet gişesine ulaşma imkanına sahip değiller.
Görme engelli bireyler için yer düzleminde hissedilebilir platform yok ve gişeye yardımsız ulaşma imkanları mevcut değil. Aynı durum müze içinde de devam ediyor.
Giriş kapısı yaşlı, çocuk ve tekerlekli sandalyeliler düşünülmeden oluşturulmuş.
Rota üzerindeki korkuluklarda olası kaza için yeterli önlem alınmamış. İp korkulukların direk merdivene açılması, korkuluklar arası boşluklar, korkuluklardan sarkan peyzaj elemanları kaza oluşturma riski nedeni olarak belirtilmiş.
Uyarı ve bilgilendirme levhaları kimi zaman kontrast oluşturmakta kimi zamansa algılanmamakta.
Mekan içindeki zemin farklılıkları yaşlılar, yürüme engelliler, tekerlekli sandalyeliler ve çocuklar için kaza ve erişememe riski oluşturuyor.
Geçişi zorlaştırıcı donatılar var, zil ile görevlinin kapı açması evrensel kriterlere uygun değil. Kimi kaçış kapılarında merdiven olması risk ve eşitlik kriterine aykırı.
Düşük ışık seviyeleri görme sorunu yaşayanlar için donatı algılayamama ve ilerleyememe riski nedeni. Yazarların Türkiye için de önemli kamusal alan olarak değerlendirdiği Kelebekler Vadimizde evrensel tasarım kriterlerine uygun daha kapsayıcı düzenlemeler yapılmasını öneriyorlar. Bu düzenlemeler Selçuklu Belediyemiz için o kadar basit ki, umarım merkezimizi daha da mükemmel hale getirirler.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.