KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
31 Aralık 2018, Pazartesi 08:29İlk olarak 1990 yılında ANAP’ın iktidar olduğu dönemde gündeme getirilmişti, Teknik Üniversite ihtiyacı. O dönemin milletvekilleri, parti yöneticileri “Ha kuruldu, ha kuruyoruz”derken, ülkede 1991 genel seçimleri yapıldı ve ANAP iktidardan düştü. Dolayısıyle Teknik Üniversite Projesi kadük kaldı.
Sonra ne oldu?
1991’den sonra başlayan koalisyon hükümetleri döneminde de Konya Teknik Üniversitesi siyasetçilerin dilinden hiç düşmedi. Konya’nın bu üniversiteye ihtiyacı vardı.Hedef de konulmuştu ortaya ve en azından Gebze Teknik Üniversitesi ölçeğinde olmalıydı yeni kurulacak üniversite.Lakin koalisyon şartları imkan tanımadı buna. Ayrıca ülkedeki ekonomik şartlar da müsait değildi.
Necmettin Erbakan’ın başbakanlığı döneminde Konya Teknik Üniversitesi bir kere daha ısıtılarak gündeme getirildi. Erbakan hoca sözde bir değil üç üniversite yapacaktı Konya’da. Anadolu Teknik Üniversitesi, ikinci bir devlet üniversitesi ve İslami İlimler Üniversitesi. Tabi bunlardan hiç birisi olmadı. Hocanın söyledikleri,söylediği yerde kaldı.
Aradan yıllar geçti ve Konyalı sabırla Teknik Üniversiteyi bekledi. Hiç unutmadı, unutulmadı. En sonunda 8 Mayıs 2018’de Konya’ya Teknik Üniversitenin kurulması Resmi Gazetede yayımlanarak resmen kurulmuş oldu.
Konya Teknik Üniversitesi , Konya’da 3.Devlet Üniversitesi olarak artık var ve faaliyette. Selçuk Üniversitesi kurulan yeni üniversiteye Mühindislik Fakültesi ile birlikte Mimarlık Fakültesi ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nu verdi ve ondokuz bin civarında öğrencisi var Teknik Üniversitenin. Tabela üniversitesi değil her şeyi ile resmen üniversite.
Geçen hafta sonunda gazete olarak Teknik Üniversite Rektörü Prof.Dr. Babür Özçelik’i ziyaret ettik. Rektör bey bilindiği üzere Gebze Teknik Üniversitesi’nden geldi. Genç sayılabilecek yaşta ve hoş bir insan. Üniversite üzerine iddialı projeleri var.Çıtayı yüksek tutuyor. ODTÜ diyor, İTÜ diyor, hiç olmazsa Gebze Teknik Üniversitesi ölçeğinde bir üniversiteden söz ediyor. Anladığımız kadarıyla rektör bey Teknik Üniversiteye bir çeşit ihtisas üniversitesi ayarını vermeye çalışacak.
Şunu belirtelim..Teknik Üniversite en başta ülkede belli bir standartı yakalamış olan Konya Sanayisi için bir ihtiyaç. Buradan yetişecek olan teknik elemanlar sanayideki çıtayı yükseltecek ve dolayısıyle sanayi kazanacak,şehir kazanacak,ülke ekonomisi kazanacak. Bunu bilmemiz ve buna göre de olayı değerlendirmemiz gerekiyor.
Bunun için ne yapmalıyız?
Halk yeni kurulan Teknik Üniversiteye her şeyden önce sahip çıkmalı,
Yerel yöneticiler Teknik Üniversiteye sahip çıkmalı,
Sivil Toplum Örgütleri Teknik Üniversiteye sahip çıkmalı,
Yerel siyasetçiler Teknik Üniversiteye sahip çıkmalı.
Sahip çıkıldığı ölçüde güçlü olacak ve değer bulacak bu üniversite. Bunu aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor.
Bugün için Teknik Üniversite’nin en önemli ihtiyaç ve sorunu, yer meselesi. Bu konunun acilen çözülmesi gerekiyor. Rektör beye görüşmemiz sırasında sorduk: Yer meselesini ne yaptınız, diye.Geçici bir çözüm olarak kapatılan Mevlana Üniversitesi’nden boşalan binaların, Teknik Üniversiteye kullanım hakkının devrinin uygun olacağı düşünülmüştü. Fakat o binaların kullanım hakkı daha önce Milli Emlak Müdürlüğü tarafından geçici olarak Selçuk Üniversitesi’ne devredildiğinden dolayı, rektör Mustafa Şahin “bu binalar bize lazım” diyerek, binaların Teknik Üniversiteye devrine karşı çıkmıştı. Şimdi Mustafa hoca bu itirazından vaz geçmiş.Muhtemelen adı geçen binaların kullanım hakkı iki üniversite arasında yapılacak olan bir protokoldan sonra, Teknik Üniversiteye devredilecek. Ancak ne var ki bu geçici bir çözüm olacak.
Teknik Üniversite kalıcı olarak nerde konumlandırılacak? Kampüsü,idari binaları,derslikleri nerde olacak, nereye yapılacak? Ankara yolu üzerinde ve Tümosan’ın kenarında bir arsa tahsis edilmişti üniversite için. Orası gayet uygun bir yer. 800 bin metrekare civarında. Sanayiye yakın, havaaalına yakın. Ulaşım Otogar kavşağından yapılacak olan ilave bir güzergahla Raylı Sistemle de sağlanabilir. Fakat gel gör ki buraya zemininden dolayı itiraz edenler olmuş. Bugün kullanılacak olan teknoloji ile zemin sorunu, diye bir şey mi kaldı Allah aşkına.? İstanbul’da 3. Havaalanı nasıl bir zemin üzerinde yapıldı?
Teknik Üniversite Kampüsünün Dutlu Kıra yapılması önerilmiş. Olacak iş mi? Yapmayın, etmeyin. Bu Konya’nın yıllardır beklediği Teknik Üniversiteye yapılacak en büyük kötülük olur.Olmaz.Böyle bir şey olmamalı. Böyle bir kötülük yapmaya kimsenin hakkı yok.Rahat bırakın.Ankara yolu üzerinde ve tahsis edilen yerde yapılsın kampüs.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.