Konya’m: “Potansiyeli Olmasına Rağmen Memnuniyeti Sağlayamayan” Şehir
13 Temmuz 2022, Çarşamba 08:02Malum, gençlerimizin hayatındaki en önemli seçimlerden birisi olan meslek ve mevcut küresel ekonomik koşullarda önem kazanan, üniversite tercihleri için vakit yaklaşıyor. Bundan mütevellittir ki, sosyal medyada farklı Anadolu illerindeki üniversite yaşamı, farklı mesleklerin koşul ve imkanlarına dair paylaşımlar da oldukça popüler hale gelmiş. Konuya dair ilginç bir paylaşıma da bugün denk geldim. İki akademisyen Engin Karadağ ve Cemil Yücel’in kurduğu Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı/University Assesments & Research Laboratory [ÜniAr] ‘ın 2020 yılında yayınladığı “Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri [ÖDÜŞ]” araştırmasına göre Konya’m, Türkiye’nin en öğrenci dostu 29’uncu ili. İlgili raporda ifade edildiği üzere araştırma verileri, 81 ildeki 125 devlet ve 67 vakıf olmak üzere 192 üniversitede öğrenim gören 39,386 öğrencinin kanaati ile belirlenmiş. Burada dikkate alınan kriterler ise ; ulaşım imkânları, şehirde kendini güvende hissetme, eğlence, spor, esnafla ilişkiler, öğrencilere karşı halkın tutumu, gezi, sosyal, sanatsal ve kültürel etkinlikler ile sağlık sorunlarının çözümü gibi basit ama bir o kadar da hayati yetkinlikler.
2021 yılı verilerine göre beş üniversiteye ev sahipliği yapan kentimde, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde 36.006, Selçuk Üniversitesi’nde 88.904, KTO Karatay Üniversitesi’nde 8500, Konya Teknik Üniversitesi’nde 11.733 ve Konya Gıda Tarım Üniversitesi ile toplamda 144.000’den fazla öğrencinin yuvasıdır. Konya’m hem merkezi coğrafi konumu, hem gelişmiş şehir-içi ve şehir dışı ulaşım imkanları ile avantajlıdır. Ek 1’deki tabloda da görüldüğü üzere, Konya’m 2019 yılında 64 puan (D/ “Memnuniyetsizliği Gideremeyen Şehirler” ) ile 42, 2018 yılında ise 67 ( D) ile 39’uncu sırada yer alırken, 2020 yılında 74 puan ile (C/ “Potansiyeli Olmasına Rağmen Memnuniyeti Sağlayamayan Şehirler” ) 29’uncu ( Aynı puan ile 28’inci sırada Kayseri yer almakta). Yine 2022’de yayınlanan bir rapora göre ise kentim ilk onda bile yer almıyor. Konya’mın görünümündeki iyileşmeye rağmen akıldan çıkmayan bazı sorular var.
Mutlaka daha evvel bahsetmişimdir, eşim aslen Giresunludur. Bayram tatili için de eşimin memleketi Giresun’u tercih ettik. Dağı, taşı, doğası, denizi ile tam bir yeşil cennet burası. Sıcakkanlı insanları ile küçük, şirin bir Karadeniz kenti. Mahalle kültürünün devam ettiği, sokaktan yabancı bir araç yahut kişi geçince “ Sen kimlerdensin?” sorusunun yöneltildiği, saat fark etmeksizin kadın, çoluk çocuk sahilde yürüyüş yapılabilen, çoğunluğu yerel olmak üzere toplasanız 15-20 kafenin olduğu üç küçük sokakta gençlerin arkadaşlarıyla keyifli akşamlar geçirdiği bir yer. Ancak, şehrin esas atraksiyonları ya deniz kenarında ya da dağda, yaylalarda. Bugün de olduğu gibi havanın kapalı olduğu durumlarda ise, ne yazık ki bu iki güzellik türünden de mahrum kalıyorsunuz. Tam da bu noktada, Giresun’un, Türkiye’nin en çok yağış alan ikinci ili olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Fakat Giresun, Konya’mın 29’uncu olarak yer bulabildiği listede, 80 puan ile (A/ Yüksek Memnuniyet Hissedilen Şehirler) 20’inci sırada yer alıyor.
İlk bakışta, büyük şehrin eğlence ve alışveriş imkanlarının çoğundan mahrum olan, konut sıkıntısı çeken, Konya’ya göre nispeten pahalı olan Giresun, gençlerimize daha iyi bir yuva olmayı başarmış. Bu arada şehrin tek üniversitesi olan Giresun Üniversitesi’nin resmi sitesinde açıklanan 2020 yılı verilerine göre 26.753 öğrencisi bulunduğunu da hatırlatmak isterim. Yani, olası bir oylamada Konya’ma göre çok daha az taraftarı olabilecek bir şehir. Peki bu listede Giresun neden Konya’ma göre daha başarılı? Her iki şehrin de dinamiklerini az çok bilen, yaklaşık 30 senedir sık sık ziyaret eden birisi olarak söyleyebilirim ki, resmi kriterlerin de dışında, en önemlisi insan faktörü.
Sene 1984, Tıp fakültesinden yeni mezun olmuş olan eşim, mecbur hizmet görevi için Konya’ma geldiğinde, genç bir doktor hanım olarak ev bulmakta fazlasıyla zorlanmış. Ancak, tanıdıklar vasıtasıyla, ailesinin desteğiyle, uzun uğraşlardan sonra bir ev kiralayabilmiş. Konya’mın öğrenci mahallesi Yeni Bosna. Bu çevrede yeni yeni yerleşim merkezleri türediğini öğrencilere hitap eden eğlence ve sosyal yaşam alanlarının inşa edildiğini biliyorum. Keza yaklaşık iki hafta önce gerçekleştirdiğim en son ziyaretimde de Yeni Meram Yolu ve civarında son derece modern ve şık, gençlere hitap eden kafe ve eğlence mekanlarının açılmış olduğunu gördüm. Peki acaba halen şehrimize gelen genç kızlarımız ve delikanlılarımız, vakti zamanında eşimin yaşadığı sıkıntıları yaşıyor mu? Daha evvel öğrencilere evlerin ederinden ziyade kaç kişi kalacaklarına bakılarak kira bedeli çıkartıldığını işitmiştim. Acaba benzer uygulamalar devam ediyor mu? Ya da günlük yaşantılarında gençlerimiz ne gibi sıkıntılarla karşılaşıyor? Onların fikrini soran, tarafsız akademisyenler dışında, herhangi bir yerel yetkili var mı? Konya’mı bu listede hak ettiği seviyeye nasıl çıkarabiliriz? “Ne olursan ol yine gel” diyen, hoşgörüyü şiar edinmiş Hz.Mevlana’nın kentinde, gençlerimizi neden mutlu edemeyelim? Saygıyla.
Ek 1: Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Sıralaması (s.10)
Ek 2: Öğrenci Memnuniyet Düzeyleri Şehir Haritası(s.8). Raporun tamamı için:
https://www.uniar.net/_files/ugd/779fe1_1a79aa7ad5a64a2aa81f732d1ad092b0.pdf
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.