KOS’U GÖRMEK
18 Ağustos 2023, Cuma 00:04Konya Organize Sanayi Bölgesi, günümüzde Türkiye’nin en büyük 2.Organize Sanayi Bölgesi.
Gaziantep OSB yayıldığı 44 milyon 470 bin Metrekare alanla 1.Sırada yer alırken. KOS yayıldığı 31 milyon metrekare alanla 2.Sırada yer alıyor.
Türkiye’de bulunan OSB’ler arasında Eskişehir 3.Sırada yer alırken, Adana 4, Kayseri ise 5. Sırada yer alıyor.
KOS’a bakalım.
Yıllar içinde ne kadar geliştiğini dolayısıyla elde ettiği büyük gücü görelim.
KOS’un Yönetim Kurulu Başkanlığını 2013 yılından beri Memiş Kütükcü yapıyor. Memiş bey daha öncede 10 yıl Konya Sanayi Odası Başkanlığı yapmıştı. Kendisi halen Sanayi Odasının Meclis Başkanlığı görevini yürütmekte. Ayrıca Türkiye’de bulunan OSB’lerin üst kurulu olan OSBÜK’ünde uzun yıllardır başkanlığını yapmakta.
KOS’un yönetiminde bulunan Necip Çimen, Memiş Kütükcü’nün A takımının 1 numaralısı olarak önemli görevler üstleniyor. Diğer kurul üyeleri ve OSB’nin tüm çalışanlarıyla birlikte KOS gelişmekte sınır tanımıyor.
KOS’a bakacaktık.
5’i aktif, 1’i de arsa tahsis aşamasında olan OSB’de toplam 720 fabrika bulunuyor. Bu fabrikalarda çalışan işçi sayısı ise 55 bin.
OSB’de İngiltere ve Hollanda merkezli Unilever gibi uluslararası marka bir firma faaliyet gösteriyor. Unilever’in günlük ürün çıkışı 100-150 tır arasında değişiklik gösteriyor. Sanayi merkezlerinden gelerek OSB’de üretim yapan daha başka ünlü firmalarda var. Son yıllarda dünya markası haline gelen çok sayıda yerel firmada OSB’de farklı sanayi/iş kollarında(40) faaliyet göstermekte.
SAĞLANAN HİZMETLER VE TESİSLER
KOS’un yönettiği Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından sanayicilere elektrik, doğalgaz, su, lojistik, itfaiye, imar, yapı ruhsatı, güvenlik gibi alanlarda 24 saat aralıksız hizmet veriliyor.
Bu bahsi açmak lazım fevkalade öneminden dolayı, azda olsa.
-Güvenlik.
Güvenli bir OSB için sahada 24 saat süreyle 62 güvenlik personeli görev yapıyor. Plaka tanıma sistemi ile giriş çıkış yapan tüm araçlar 5 farklı noktada 12 kamera ile izleniyor. 167 noktadaki 632 kameralı MOBESE sistemi ile de bölgedeki güvenlik seviyesi en üst düzeyde tutuluyor.
-Türkiye’nin en uzun fiber optik ağı.
Toplamda 800 kilometre ile fiber optik alt yapısı. OSB’lerde bulunan sanayiciler sunulan bu imkan sayesinde metro internet , dünyanın her yeriyle görüntülü konuşuyor ve haberleşiyor.
-Sanayicilere kesintisiz elektrik hizmeti.
Bölgedeki elektrik şebekelerinin merkezi kontrolü SCADA sistemi ile sağlanıyor. Sanayicilere kesintisiz enerji sağlanıyor. Elektrik birimleri kesinti ve arızalara anında müdahale ederek, üretimin kesilmesinin önüne geçiyor.
-Güneş Enerji Santralleri
3 farklı noktada toplam kapasitesi 4.5 MW gücünde Güneş Enerji Santrali. Üretilen enerji ile tesislerin elektrik ihtiyacı yüzde 85 oranında karşılanıyor.
-GES kapasitesinde Türkiye’deki OSB’ler içinde 3. Sıra.
177 fabrikanın çatısında bulunan GES’lerin toplam kurulu gücü 196 MW. Bu sayede 131 ton karbon salınımının önüne geçilmiş oluyor.
-KOS Karapınar Enerji
Sanayicilerin GES taleplerini karşılamak için Karapınar Enerji İhtisas Bölgesi Yönetimi ile yeni bir şirket çatısı altında ortak yönetim ve üretim ortaklığı kurulmuş.
-Sanayicilere 80 bin metreküp/saat kapasiteli, 92 Km. polietilen şebeke ve 32 Km. çelik hat doğalgaz alt yapısı ile hizmeti veriliyor.
-İçme Suyu Arıtma Tesisi.
25 bin 500 metreküp kapasiteli 1. Kalite içme suyu.
-Atık Su Arıtma Tesisi
Atık su aratma tesislerinde fiziksel arıtma, kimyasal arıtma, biyolojik arıtma ve ileri arıtım üniteleri bulunuyor.
-Solar Çamur Kurutma Tesisi
Atık su arıtma tesislerindeki artımın ardından oluşan çamurun yüzde 75’i solar çamur kurutma tesislerinde kurutularak, çimento sektörüne satılıyor.
-Lojistik Tesisler
Sanayicilerin tüm uluslararası ve yurt içi işlemleri lojistik tesislerinde yürütülüyor. Tesis bünyesinde antrepo, geçici depolama yeri, dış ve iç ticaret kantarları, tır parkı ve sosyal tesisler bulunuyor.
Hava Kargo ve Geçici Depolama
Bu üniteden 95 ülkeyle ithalat ve ihracat işlemleri yapılıyor.
-Innopark Teknoloji Geliştirme Merkezi
Ünitede çok sayıda yüksek katma değerli üretimlerin artmasına katkı sağlayan çalışmalar yapılıyor.
-KOS Eğitim Kampüsü
Kampüs de bulunan 20 derslikli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde metal teknolojileri, endüstriyel otomasyon teknolojileri ve makine teknolojileri alanında 600 öğrenciye eğitim veriliyor.
-KOS Eğitim Kampüsü- Mesleki Eğitim Merkezi bin 500 öğrenci kapasiteli 16 derslikli eğitim merkezinde makine, metal ve elektrik elektronik alanlarında eğitim veriliyor. Sanayide duyulan insan kaynağı ihtiyacı bu merkezden sağlanmaya çalışıyor.
-KOS Eğitim Kampüsü
İki yıl önce Necmettin Erbakan Üniversitesi KOS işbirliğiyle gerçekleştirilen Meslek Yüksek Okulunda elektrik ve otomasyon ile makine ve metal teknolojileri alanında eğitimler veriliyor.
-KOS bünyesinde sosyal tesisler
Bankalar, kafeteryalar, restoranlar bulunuyor.
KOS’un başkanı Memiş Kütükcü arkadaşlarımızla katıldığımız sunum toplantısında bize tam 2 saat OSB’yi anlattı. Sonrada alana birlikte çıkarak 2 saate yakın zaman OSB’yi turladık. Tesisleri de yerinde gördük. Memiş bey ve arkadaşları gittiğimiz yerlerde de, bilgilendirmeyi sürdürdüler.
KOS’u gördük, yazdık.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.