KTO BAŞKANI SELÇUK ÖZTÜRK KONUŞTU
15 Nisan 2020, Çarşamba 08:5410 Mart’ta bu köşede ‘Ne demek lazım bilemedim” demiştim.
Peki o tarihte bizim yazımızın bu başlığının nedeni neydi?
Neden böyle bir başlık kullanmıştık?
Çok kısa hatırlatayım.
KTO Başkanı Selçuk Öztürk,
KSO Başkanı Memiş Kütükçü,
KTB Başkanı Hüseyin Çevik ortak bir açıklama yaparak koronavirüs nedeniyle devletin aldığı ekonomik ve sosyal önlemlerden övgüyle söz ederek, sayın Cumhurbaşkanı’na ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür etmişlerdi.
Biz odaların güç ve etki alanını bilen birisi olarak üç oda başkanının yaptıkları söz konusu açıklama üzerine şu soruyu sormuştuk..
‘İyi de siz ne yaptınız?’
‘İçinde bulunduğumuz zor süreçten nasıl çıkılacağına dair herhangi bir öneriniz, öngörünüz var mı?
‘Üyeleriniz kepenk indirirken, dükkan kapatırken, dükkan kirasını veremezken, iflas ederken, bu durumda olan ve olmayanler işçi çıkartırken siz ne yapıyorsunuz ?’
‘Zorda olan üyeleriniz için herhangi bir dayanışma modeli üzerinde kafa yordunuz mu?’
Olayın içine açıklamada adı geçmediği halde Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nı da dahil ederek, birlik başkanına’ bünyenizde bulunan çok sayıda Meslek Odası var. O odalara üye çok sayıda esnaf alınan önlemler gereği dükkanını açamıyor. Çok sayıda işsiz meydana geldi. Onlarla ilgili ne düşünüyorsunuz?’
Söz konusu yazıdan sonra KTO Başkanı Selçuk Öztürk aradı.
Selçuk bey söze şöyle başladı.. “Haklısınız. Yazınızdan sonra yapılan açıklamayı yeniden okudum. Hakikaten zayıf bir açıklama olmuş. Eleştiri ve yazınızdaki önerilerinizden dolayı teşekkür ederim. Biz Ticaret Odası olarak koronavirüs salgınından hemen sonra bir takım çalışmalar yaptık.Önerilerimiz oldu. Rapolar hazırladık. İlgili kurumlarla da bu görüşlerimizi paylaştık. Size onları gördermek istiyorum. Değerlendirirseniz sevinirim..”
KTO Başkanı Selçuk Öztürk’ün bize gönderdiği bilgileri sizlerle paylaşmadan önce önemli bulduğum bir hususu sizlerlerle özellikle paylaşmak istiyorum.
10 Nisan’da bu köşede yer alan ‘Ne demek lazım bilemedim’ başlıklı yazımızdan sonra hangi oda başkanı nın ne yapacağını ve ne söyleyeceğini bekledik.
KTO Başkanı Selçuk Öztürk aradı sadece. Başkanla konuştuk ve bir de oldukça detaylı bir açıklama gönderdi bize.
Diğer oda başkanlarına gelince..
KSO Başkanı Memiş Kütükçü’den ses seda yok.
KTB Başkanı Hüseyin Çevik’ten ‘tık” yok.
KESO Başkanı Muharrem Beyden de “tık”yok.
Bu gelişme karşısında insan doğal olarak düşünüyor “Acaba söyleyecekleri söz yok mu” diye.Galiba yok.
Sözü olan konuşur çünkü.
Bu arada cep telefonumuzdan bizi arayanlar oluyor. Mesela Organize Sanayi Bölgesi’nden bizi arayan fabrika sahibi bir dostumuz şöyle dedi :”Bugün bir fabrikanın elektiriği bin 200 liralık borcundan dolayı kesildi. Buna benzer çok sayıda örnek var.”
Neyse bu konuya girmeyelim..
KSO Başkanı onca işin gücün arasında bir de üyelerinin sorunları ile mi ilgilensin?
Dönelim Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk’ün bize üç sayfa halinde gönderdiği ama bizim yer darlığı nedeniyle kısalttığımız açıklamalarına.
Açıklama 16 Mart- 10 Nisan arasında yapılan çalışmaları kapsıyor. Bu tarih Selçuk bey tarafından özellikle belirtilmiş.
-Üyelerden gelen sorun, şikayet ve talepler TOBB’a rapor halinde bildirildi.
-Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan Ekonomik ve İstikrar ve Kalkınma Paketinde yer alan hususlar iş dünyasına bütün iletişim kanalları üzerinden duyuruldu.
-“Ekonomik Paketten faydalanalım işimize ve işçimize sahip çıkalım.” Sloganı internet adresinde talepler oluşturulması ve bu başlıkta çıkartılan genelge, yönetmelik, düzenleme, kolaylık, destek, kredi, teşvik, izin, vb. Her türlü gelişmeler sektörel anlamda üyelere SMS, e-posta, mobil uygulama ve web duyuruları ile ilan edildi.
-70 Meslek Komitesinin her biri için oda yöneticileri arasında 70 ayrı whatsapp grubu oluşturuldu.
-“Tedbir al. Evde kal” tavsiyesine uyularak, üyelere online hizmet veriliyor.
-Aralarında Konya, Karaman, Aksaray ve Şanlıurfa olan oda/borsa başkanlarının iştirakiyle (23 oda/borsa) başkanı arasında whatsapp grubu teşekkül ettirilerek iş aleminin yaşadığı sorunlar, sıkıntı ve öneriler maddeler halinde TOBB bildirildi, bildiriliyor.
-İşe devam Kredi Desteği, Ekonomik İstikrar Kalkınma Desteği ve Çek ödemeleri destekleri hakkında kapsamlı bilgi raporları hazırlanıyor ve üyelere duyuruluyor.
-“Biz Bize Yeteriz Kampanyası”nın üyelere aktarılması ve bu Milli Dayanışma Kampanyasına Konya İşaleminin davet edilmesi,
-Tıbbi cihaz, maske, kişisel koruyucu donanım üretimi ve kullanımı hakkında araştırma raporunun hazırlanması ve Konya iş aleminin hangi ürünleri, hangi izinler ile üretebileceğinin sektör temsilcilerinin bilgilerine sunulması,
-Birleşmiş Milletler Kalkınma Projesi olarak Covid 19 ile Mücadele ve Dayanıklılık kapsamında KTO, KTO Karatay Üniversitesi ve KTO Meslek Eğitim Merkezi olarak başvurulacak konuların incelenmesi ve salgından etkilenmesi beklenen dezavantajlı grupların sıkıntılarının giderilmesi amacıyla proje yazımının kararlaştırılması,
-985 firmanın çalışanı olan 49 bin 126 kişinin günlük maske ihtiyacı olan 88 bin maske ihtiyacının karşılanması noktasında Konya Valiği ve diğer ilgili kurumlarla irtibata geçilmesi,
-Güncel ekonomik destekler hakkında bilgi sahibi olma yöntemlerinin yerel ve ulusal basın ile sürekli paylaşılması,
-Kredi başvurularında yaşanan sorunların fazlalığına istinaden oda başkanı olarak banka şube müdürleri, banka bölge müdürleri ve banka genel müdürleri le ayrı ayrı görüşülmesi,
-KSO, KTB Başkanları ile birlikte Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıflar Bankası Bölge Müdürlerininde iştiraki ile görüntülü telefon görüşmelerinin gerçekleştirilmesi
NOT: Yukarıda sözünü ettiğimiz yazı üzerine Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk’le yaptığımız telefon görüşmesini ve akabinde başkanın bize gönderdiği açıklamayı siz kıymetli okuyucularla paylaştık. Yazıya taraf olan diğer başkanlardan da herhangi bir açıklama olursa aynı şekilde değerlendireceğimizi özellikle belirtmek istiyorum.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.