Kurban Bayramı ve Önemi
10 Ağustos 2019, Cumartesi 09:13Takvimler yılın bereketi ve mutluluğu paylaştıkça çoğalan zamanını, Kurban Bayramı'nı gösteriyor nihayet. Bayram telaşı başladı, evlerde birçok hazırlığa girişildi bile.
İnsanları birbirine yakınlaştırmak için, güzellik ve iyiliği paylaşmak için var olan bu bayramda hiç tanımadığınız insanlara ulaşmanız dahi mümkün. Bağışlar yaparak ibadetlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayramdır.
Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur.
Kurbanla gelen bu sevinç toplumun huzur ve mutluluğunu artırır.
Bu bayram adını Müslümanların Allah rızası için büyükbaş veya küçükbaş hayvan kurban etmesinden alır. Tüm dünya Müslümanları tarafından kutlanan Kurban Bayramı İbrahim Peygamber'in oğlu İsmail Peygamber'i kurban etmek istemesi milat olarak anılır.
Kurban kesmek mal ile yapılan bir ibadettir. Hicretin ikinci yılında emredilmiştir.
Kur'an'da bir çok ayette kurban kesimine işaret edilmiştir. Kurban kesme ameli ile diğer ümmetler, Allah tarafından imtihan edilmiştir. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil'in Cenâb-ı Hakk'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.
Kesilen kurban etlerinden fakirleri yararlandırması, müslümanlar arasında sevgi ve kardeşlik duygularını güçlendirir.
Kurban bayramının gerek dini açıdan ve gerekse bireysel ve toplumsal hayat açısından büyük bir öneme sahip olduğu açıktır. Bu anlamda yılda bir defa yaşama şansı bulduğumuz ve manevi atmosferi yüksek olan Kurban Bayramınızı kutlar; bayramı sevdiklerinizle ve sevenlerinizle birlikte huzurlu bir şekilde geçirmenizi temenni ediyorum..
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.