Mağfiret Günlerindeyiz
26 Nisan 2021, Pazartesi 10:13Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş ayı olan ve on bir ayın sultanı diye adlandırılan sabır, şükür, tövbe ve tefekkür ayı Ramazanın bereketi ile mağfiret günlerindeyiz.
İnsan, kendisine verilen nimetlere karşı şükretmekle yükümlüdür. Şükür ise ancak, nimetin kıymetini takdir etmek, nimeti doğrudan doğruya Allah’tan bilmek ve nimete ihtiyaç hissetmekle mümkündür. İşte bütün bu güzellikleri ile Ramazan, nefislerin terbiye edildiği, yoksulların görüp gözetildiği, Allah’ın af ve mağfiret deryasının adeta coştuğu bir aydır.
On bir ayın sultanı Ramazanın manevi hayatımızda özel bir yeri vardır. Çünkü Ramazan şifa ayıdır. Oruç şifadır. Maddi ve manevi hastalıklarımızı tedavi eder. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’in “Oruç tutun, sıhhat bulun” buyurduğu nakledilir (Heysemi, Mecmau’z-Zevâid, 5/ 585).
Bugün orucun insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri tüm dünyada bilinen ve kabul gören bir gerçektir. Orucun sağlığa ilişkin yararları tıp uzmanlarınca ortaya konulmaktadır. Oruçlu bir insan az besin ve enerji aldığı için, duygu melekeleri zayıflaması gerekirken aksine güçlenir. Daha iyi koku almaya başlar. Kulakları ve gözleri, tok halinden daha hassas ve aydınlıktır.
İnsan vücudunun bütün gün çalışarak yorulan uzuvları, uyku ve istirahat ile dinlendiği gibi, bir yıl boyunca durmadan çalışan vücut makinesi adeta Ramazan ayında dinlenmeye ve bakıma alınmış gibi olur.
Manevi güzelliklerle dolu olan Ramazan ayı müminler için bir rahmet ve mağfiret mevsimidir. Tutmuş olduğumuz orucumuzdan gaye; bizleri iyiliklere sevk edip kötü davranışlardan ve çirkin huylardan uzaklaştırmak olmalıdır. İşte bu amaçla kişi takva mertebesine ulaşır ve manevi hayatına zenginlik katmış olur.
Âlemlerin en yüce varlığı Fahr-i Kâinat Efendimiz (s.a.v.) Ramazan ayının hazzını öyle derinlerde yaşardı ki, koca mübarek ayın bir saniyesini dahi telef etmez, boşa geçirmezdi.
On bir ayın sultanı Ramazan ayında yapılan ibadetler, tutulan farz oruçlar, kılınan beş vakit namaz ve teravih namazı, verilen zekât, öşür, fıtır sadakaları ve Kur’an-ı Kerim bütün maddi ve manevi hastalıklarımıza şifadır.
Oruç kötü alışkanlıklardan kurtulmak ve iyi alışkanlıklar kazanmak için çok önemli bir fırsattır. Alışkanlıkların insan hayatı üzerinde büyük bir etkisi vardır. Oruç ibadeti sayesinde; merhametli olmayı, yaratanımıza şükretmeyi, öfkelerimizi yenmeyi, sinirlerimize hâkim olmayı, güçlüklere katlanmayı ve bütün bunların yanında her an Allah-u Teâlâ ile beraber olma halini öğrenmekteyiz.
Ubade b. es-Samit (r.a)'dan: Resulullah (s.a.v.) Ramazan ay'ının yeni girdiği bir gün şöyle buyurdu:
"Size bereket ayı Ramazan geldi. Bu ayda Allah sizi kuşatıp rahmetini indirir. Günahları bağışlayıp, duaları kabul eder. Allah bu ayda sizin hayır hususunda yarışmanıza bakar ve sizinle meleklerine karşı iftihar eder. Allah'a hayır ameller takdim ediniz. Şaki, günâhkar, bu ayda Allah’ın rahmetinden mahrum olan kimsedir" (Taberani'den naklen et-Tergîb, II, 99).
Ramazan ayı, kültür ve medeniyetimizin vazgeçilmez zenginliklerindendir. İftarları, sahurları ve teravih namazları ile sosyal hayatımız, melekleri gıpta ettirecek derecede olgun bir seviye kazanır. Bu kıymetli zaman dilimini ibadet ve iyiliklerle değerlendiren mümin ebedi mutluluğun kapısını açar. Cehennemden kurtuluş beratını alarak zaman ve mekân cennetine doğru yol alır.
Hayat, Allah’ın emrettiği bir vazife olarak sürdürülmelidir. Bunun en iyi sezilebileceği ibadet ise oruçtur. Oruç, merhamet, tevazu ve nezaket gibi güzel ahlâkın yerleşmesinde müessir bir ibadettir. Oruç bedenin zindeliği ve sağlığı için tam bir altın reçetedir.
Ramazan gecelerini ihya etmek, son derece önemlidir. Ancak gecenin ihyasından maksat; sadece teravih namazı kılmak değildir. Başka hayırlı ve güzel ameller de yapılmalıdır. Kur’an okumak, zikir ve tefekkürle meşgul olmak, Hz. Peygamberin hayatını okumak, ilimle meşgul olmak gibi.
Bu itibarla oruç, ibadetlerin en büyüğüdür. İnsanları Miraca yükselten adeta bir Burak’tır. İnsanların nefis ve arzularıyla yaptıkları mücadelenin adıdır. Böyle bereketli ve feyizli günlerde kimseyi kırmadan üzmeden oruçlarımızı tutalım. Gönülden Muhabbetlerimle…
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.