MEHMET KEÇECİLER (1)
11 Mart 2019, Pazartesi 09:471970’li yılların ikinci yarısında Lise’de okuyan bir öğrenciydik. Dönemin yerel gazetelerinde arada bir yazı yazıyorduk. Bir çok Konyalı gibi, onun adını biz de ilk olarak o yıllarda duymuştuk.
Konya’da İmam Hatip’te okumuştu.
İmam Hatip’ten sonra Yüksek İslam Enstitüsü’nü bitirmişti.
Sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okumuştu. Öğrencilik hayatı başarılarla doluydu.
Siyasil Bilgiler Fakültesi’ni bitirdiği yıl (1968)’de kaymakam oldu. Ardeşen, Kargı, Fındıklı ve bir ara da Çumra Kaymakamlığı yaptı. Fransızca, Arapça ve Farsça biliyordu. Bir mülkiyeli olarak idealistti ve mesleğinde iddialıydı. İçişleri Bakanlığı’nın açtığı bir sınavı kazanarak Fransa’ya gitti. Paris Uluslararası Amme İdaresi Enstitüsü’nden ve Üniversite Paris’ten Master derecesi aldı. Artık donanımı tamdı. O yıllarda Fransa’da master yapmak hiç de kolay değildi. O bunu başardı ve yurda döndü. Yurda döndükten sonra ne yapacaktı?
Bir mülkiyeli ne yapıyorsa, o da onu yapacaktı. Mesleğinde yükselecekti.
Fakat o dönem Konya siyasetinde etkili olan bir takım insanlar onu keşfetmişti. Onu keşfeden insanların başında MSP İl Başkanı Ali Güneri ve MSP Merkez İlçe Başkanı Ömer Zileli vardı. Güneri ve Zileli, ona kancayı takmıştı. Onu siyasete çekmek belki de kazandırmak istemişlerdi. Sonra Konya’da 1977 yılında belediye başkanlığı seçimleri yapılacaktı. Milli Selamet Partisi’de Konya Belediye Başkanlığı’nı kazanmak istiyordu ve bunun için en uygun isim oydu.
O isim Mehmet Keçeciler’di.
Ankara’ya gidildi, kendisiyle konuşuldu ve belediye başkan adayı olması için ikna edildi.
Ali Güneri ve Ömer Zileli başta olmak üzere arkadaşları, Keçeciler’i aday yaparak daha işin başında diğer partilere karşı psikolojik bir üstünlük elde etmişlerdi.
1977 Konya Belediye Başkanlığı seçimlerinde mevcut başkan Yılmaz Kulluk aday olmamıştı. Ama CHP o yıllarda çok güçlüydü. Aynı yılda yapılan genel seçimlerde Konya’dan altı milletvekili çıkartan CHP, mahalli seçimlerde de iddialıydı. CHP’nin belediye başkan adayı Adnan Ertanık’tı. O çok bilinen ve sevilen bir insandı.Tam bir karizmaydı.
1977’de yapılan mahalli seçimlerde Adalet Partisi’nin adayı da Mehmet Ortaer’di. Demokratik Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhuriyetçi Güven Partisi aday çıkarmamıştı. Seçimin en güçlü iki adayı Mehmet Keçeciler ve Adnan Ertanık’tı. Aday göstermeyen diğer partilerin kime oy vereceği bilinmiyordu.
Seçim yapıldı. Seçimi Keçeciler kazanmıştı. Ama yapılan itirazlar üzerine seçim tekrarlandı. Fakat o tekrar kazandı. O seçimler öncesinde kendi el yazısıyla kaleme aldığı aşağıda gördüğünüz taahhütte bulunmuştu seçmene. Bu taahhüt bir ilkti ve 1977’’nin teknolojisine göre hazırlanmış ve yerel gazetelerin birinci sayfasında yayımlanmıştı.
Mehmet Keçeciler artık Konya Belediye Başkanı olmuştu.
MSP’den seçilmişti.
Ama hiç MSP’li gibi değildi. Yani partici, partili gibi değildi. Herkese kucak açtı ve herkese eşit davrandı. O yıllarda Öğretmen Evleri civarında bulunan mütevazi belediye lojmanını konut olarak kullandı. Yılmaz Kulluk’tan kalma, Kulluk’a da on yıl öncesi başkandan (Ahmet Hilmi Nalçacı’dan) kalma Chevrolet marka bir makam aracını kullandı. Ne konut ne de makam aracını değiştirdi. Başkan olduktan sonra belediye bürokratlarına hiç dokunmadı. Partilileri, yandaşları belediyeye getirip doldurmadı. Gösteriş ve lüks meraklısı olmadı. Belediyenin parasını kuruşu kuruşuna harcanması gereken yere yani hizmet için harcadı. Ona, buna, şuna milletin parasını har vurup harman savurmadı. Tüyü bitmemişlerin ve yetimlerin hakkını partinin ve kişisel reklamı için harcamadı.
Hakikaten, zor şartlara rağmen “dört dörtlük” bir belediye başkanlığı yaptı. Mesela yaptığı en önemli işlerden birisi imar alanında oldu. Şehrin, gelecekte gecekondusuz bir şehir olmasının temellerini ilk olarak o attı. Şehrin kuzey istikamette gelişmesinin yolunu açtı. Gecekondu önleme bölgeleri kurdu ve buralarda imarlı konutların yapılmasını sağladı. Kooperatifler marifetiyle çok sayıda konut ve işyeri yapıldı. 1. Organize Sanayi hayata geçirildi. Yine çok sayıda mahalle onun belediye başkanlığı döneminde kuruldu. Yeni mahallelere elektrik, yol, su, kanalizasyon yapıldı. O dönem Türkiye şartları düşünüldüğünde Mehmet Keçeciler’in belediye başkanı olarak yaptığı hizmetlerin ne kadar önemli olduğu rahatlıkla görülecektir.
Ve..Olumsuz geleceğin başlangıcı. Mehmet Keçeciler’in belediye başkanlığının 3. Yılında Konya’da yapılan “Kudüs Mitingi” Keçeciler’in, devletin üst kademelerinden aldığı bilgilerden sonra o mitingi durdurmaya çalıştığını ama durduramadığını biliyoruz. “Kudüs Mitingi” yapıldı ve 12 Eylül darbesinin gerekçelerinden birisi olarak gösterildi.
12 Eylül’de Belediye Başkanı olan Keçeciler , darbenin Konya’da ağır yük ve sonuçlarının hissedilmemesinde de büyük rol oynamıştı. Bu onun başkan olarak Konya’ya yaptığı son hizmetti.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.