MENOPOZ (1)
27 Kasım 2018, Salı 10:46MENOPOZ NEDİR? KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Genelde 40 yaşından sonra, yaklaşık 55 yaşa kadar geçen süre içinde görülen ilkolaraki adet kanamalarının düzensizleşmesiyle, daha sonraları ise kesilmesiyle biten bir dönemdir.
Kadınlar yaklaşık hayatının üçte birini bu dönemde geçirmektedir; fakat artık insan ömrünün uzamasıyla birlikte bu geçirilen dönem de artmaktadır.Tüm dönemler gibi menapozda kadınlar için hayatın doğal bir evresidir. 40 yaşından önce menopoz gerçekleşmesi durumuna ise erken menopoz denir.
Menopoz, olması gereken belirtilerin dışında, başka bir rahatsızlık olmadan yaşanabilir. Fakat bu şekilde bu dönemi geçiren kadınların sayısı kadınların ancak dörtte biri kadarlık bir kısmıdır dır. Bu dönemde meydana gelen bazı değişiklikler kadının hayatını kötü etkileyebilir ve bir çok hastalığın oluşmasına zemin hazırlar. Bu durum kadının yaşam kalitesini ve mutlu bir hayat sürdürmesini engeller.
MENOPOZUN SEBEPLERİ:
Yumurtalıklardaki hormon üretiminin azalması sonucu adet kanamalarında düzensizlik ortaya çıkar. Bu hormon üretiminin azalmasıyla vücuttaki ısıyla ilgili alanlar etkilenir ve terleme, ateş basması gibi durumlar ortaya çıkar.
Menopozun asıl sebebi kadınlık hormonları olarak bilinen östrojen ve progesteron hormonlarının azalmasıdır. 40’lı yaşlardan sonra yumurtalıklarda bu hormonların üretimi iyice azalmaktadır. Bu da menopoza neden olmaktadır.
Menopoz Belirtileri:
1)Sıcak Basması
2)Gece Terlemeleri
3)Düzensiz Adet Görme
4)Vajina Kuruluğu
5)Cinsel İsteksizlik
6)Halsizlik
7)Duygusal Dengesizlik
8)Kilo Alma
9)Saç Dökülmesi
10)Uyku Bozuklukları
11)Konsantrasyon Sorunları
12)Depresyon, Kaygı ve Sinirlilik Hali
MENOPOZ TANISI:
Menopoz bir anda ortaya çıkan bir durum değildir. Vücuttaki değişiklikler başlar ve yıllar sonra kadın menopoza girer. Yani bu geçiş dönemi 20 yıl kadar sürmektedir. İlk başlarda yumurtlama azalır ve yukarıda klasik belirtiler içinde saydığımız, gece terlemesi, adet düzensizlikleri, ateş basması, gerginlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu yakınmalar bir süre sonra artar ve adet kesilir. Bu dönem 5-6 aydan fazla sürerse doktora başvurulmalı ve hormon testleri yaptırılmalıdır. Böylece östrojen ve FSH hormonlarına bakılır. Bunların vücuttaki seviyelerine bakılarak tanı konabilir. Ayrıca adet kanaması 1 yıldır gerçekleşmiyorsa menopoz tanısı konur. Her adet düzensizliği veya kanama olmaması menopoz değildir. Altta yatan başka nedenler olabilir. Bu yüzden mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.