MURAT KURUM (Çevre ve Şehircilik Bakanı)
25 Mart 2019, Pazartesi 08:442018’de bakan oluncaya kadar onun adını duymamıştık.
Kimdi, nereliydi bilmiyorduk.
Dolayısıyla mesleğini ve ne iş yaptığını,nerde çalıştığını da bilmiyorduk.
Geçen yıl bakan olduktan sonra adı bir anda duyuldu. O artık Çevre ve Şehircilik Bakanı olmuştu.
Genç bir bürokrat iken, genç bir bakandı artık.
Peki kim bu Murat Kurum?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi en zor bakanlıklardan birisine nasıl geldi, nasıl getirildi?
Mesela, siyasi bir aileye mi mensup?
Etkili ve tesirli bir siyasi çevresi mi var?
Olağanüstü referanslara mı sahip?
Öyle ya durup dururken ve kişisel özelleklerine bakılarak çok az insan bakan yapılıyor ülkemizde. Bakan olarak görevlendirileceksin hem de Çevre ve Şehircilik Bakanı olacaksın. Hakikaten ülkemizin içinde bulunduğu şartlara göre başarılması oldukça zor bir iş. Hadi diyelim ki referasların var, siyasi çevren var. Yine de gerilerden gelip, bakan olmak ve siyasette yukarı katlarda yer almak neredeyse imkansız. Sonra o görev için kimler ne ödünler vermez, ne fedakarlıklar yapmaz?
Murat Kurum öğrenebildiğimiz kadarıyla hatırlı bir siyasi aileye mensup değil. Etkili ve tesirli bir siyasi çevresi de yok ayrıca onu bakan yapacak olağanüstü referanslara da sahip değil.
Peki ne var?
Her şeyden önce düzgün bir insan ve başarılı bir bürokrat.
Kendisine verilen işleri çok iyi yapmış. İşini yaparken ve çalışırken ortaya koyduğu performansla dikkatleri üzerine çekmiş. Bulunduğu görevlerde sorunları çözmüş, plan-proje üretmiş. Sonra Cumhurbaşkanı tarafından farkı, fark edilmiş ve kendisi bakan yapılmış. İşte onun bütün referansı bu. Yani çalışmak ve başarmak. Üzerine aldığı yükün altından, yük ne kadar ağır olursa olsun kalkmak. Siyaset yapmadan ve çıkar hesabı yapmadan hasbi duygularla ülkeye ve millete hizmet etmek için 7/24 saat çalışmak. Murat Kurum’u bu özellikleri bakan yaptı. Başkası, perde arkası falan yok. Bu arada bakan beyin sıradışı bakan olma hikayesi mutlaka siyaset tarihine yazılacaktır.
Murat Kurum bakan olmadan önce ne yaptı ve hangi işlerde çalıştı.
Bu konuya geçmeden önce şunu belirtelim: Bakan bey Ankara doğumlu (1976) aslında bir Konyalı. Üstelik iyi bir Konyalı. Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden, İnşaat Mühendisi olarak mezun olduktan sonra beş yıl süreyle özel sektörde çalışan bir insan.
Özel Sektör tecrübesinden sonra kamuya intisap. Önce Ankara’da TOKİ Uygulama Daire Başkanlığı’nda çeşitli görevler. Sonra İstanbul’da TOKİ Uygulama Daire Başkanlığı’nda bir takım görevler. Çevre ve Şehircilik Bakanı olmadan önce de T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı İştiraki olan Emlak Konut GYO. A.Ş. Genel Müdürlüğü. Kurum, bu görevleri sırasında Cumhurbaşkanı tarafından fark edilen bir isim. Onu bakan yapan bütün hikayesi bu kadar ve tabi başarıları.
Gelelim Murat Murum’un Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na.
Bakan olarak performansı nasıl?
Ne yaptı, başarılı olacak mı?
Buna geçmeden önce şu hususu belirtelim: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı günümüz Türkiyesi’nde en zor bir kaç bakanlıktan birisi, Bu bakanlık koltuğunda oturacak adamın öyle böyle değil “dört başı mamur” ve “adam gibi adam” olması lazım. Eğilip, bükülmemesi lazım. Bir yerlerden bir şeyler tırtıklama hesabı içinde olmaması lazım. Sonra bilgili, dirayetli,disiplinli olması lazım. Projeksiyon ve vizyon sahibi olması lazım. Hemşehrimiz Murat Bey’de bu özellikler var mı? Tabi ki var. Ya değilse Tayyip Erdoğan gibi “kılı kırk yaran” bir Cumhurbaşkanı, Kurum’u hiç Çevre ve Şehircilik Bakanı yapar mıydı?
Bir de Murat Kurum’un Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak ne yaptığına bakalım.
Kentsel Dönüşüm bu bakanlığın en büyük sorunu. Bakan bey “Kentsel Dönüşümde olayı, projeyi yerinde çözmek zorundayız” dedi ve bu olaya yeni bir bakış açısı kazandırdı.
Bakan beyin üzerinde durduğu İmar Barışı ülke genelinde büyük ilgi gördü. İmar Barışı için başvuru yapması beklenen 13.5 milyon kişi vardı, 10.5 milyon kişi başvuruda bulundu.
Ülke genelinde 6-7 milyon konutun risk kapsamında olduğu tesbit edildi ve bu konutların 2023 yılına kadar dönüştürülmesi planlandı.
İnşaat sektöründe arz/talep dengesi planlandı.
Müteahhitler sınıflandırıldı.İşin ehli olan insanları ehil olduğu işlere yönlendirme hususunda mali kriterler getirildi.
Ülke genelinde 2023 yılına kadar muhtelif şehirlerde 250 bin sosyal konutun yapılması planlandı.
Bunlar önemli mi? Elbette önemli. Murat Beyin henüz bakanlıkta bir yılı olmadan bu kadar projeyi gündeme getirmesi ve bazılarını da gerçekleştirmiş olması büyük bir başarı.
Gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Zekeriya Sağlık’la konuşurken, Murat Kurum’u yazacağımı söylemiştim. Zekeriya da bana "Murat beyi yaz abi” demişti. Sonra ben yazının kısa bir yazı olacağını tahmin etmiştim. Fakat malzeme iyi ve kaliteli olunca yazı da uzun oldu. Üstelik daha yazacaklarımız vardı. Mesela, onun Konya’ya olan ilgisini, sevdasını, yaptıklarını yazacaktık. Memleketine verdiği önemi yazacaktık ama yer kalmadı. Bunu da başka bir gün yazarız artık.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.