Beslenme çantası hazırlarken okulda tüketimi daha kolay ve pratik olan öğün alternatiflerini tercih ederek beslenme çantalarındaki yemeklerin tüketimini teşvik edebilirsiniz. Bu noktada beslenme çantası için menü oluştururken besinler arasında bir denge kurmak ve mevsimine göre besinler seçmek de oldukça önemli. Öğle yemeği için beslenme çantasında yer alacak besinler okul başarısını da etkiler.
Çocuklarınız için sağlıklı bir öğle yemeği için beslenme çantalarına şunları ekleyebilirsiniz:
Tam tahıllı makarna/bulgur pilavı/kısır, yeşil salata ve ayran
Peynirli tam tahıllı soğuk sandviç, evde hazırlanmış taze meyve/sebze suyu
Mevsim meyvesi, süt, kuruyemiş
Tam tahıllı ekmek, sebzeler ile köfte/tavuk/ton balığı sandviç
Beslenme çantasında yer alan ayran, peynir, balık, köfte, tavuk gibi oda sıcaklığında çabuk bozulabilecek yiyeceklerin sıcak veya soğuğu muhafaza edebilen beslenme çantalarında taşınması gerekiyor.
Ara öğünlerle enerji desteği
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli gerekliliklerinden biri de ara öğünler. Gün boyunca süren dersler veya fiziksel aktivite nedeniyle enerji ihtiyacı artar. Açığa çıkan bu enerji ihtiyacı ise ara öğünlerle karşılanabilir. Ders araları veya öğlen yemeği ile akşam yemeği arasında ara öğünler tüketilebilir.
Ara öğünde hangi besinlere yer verelim?
Sağlıklı Yemek Tabağı, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması için besin gruplarını ve her bir besin grubundan ne kadar tüketilmesi gerektiğini gösterir. Örneğin; kahvaltıda ekmek, peynir, süt tüketildiğinde ara öğünde meyve tüketilerek besin çeşitliliği sağlanır.
Ara öğün alternatifleri:
Tam tahıllı ekmek ile hazırlanmış peynirli mini sandviç ve ayran
Taze meyvelerle hazırlanmış meyveli yoğurt
Süt
Taze mevsim meyveleri
Kuru incir, kuru kayısı, kuru erik, kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler
Havuç, salatalık gibi çiğ sebzeler
Taze sıkılmış meyve ya da sebze suyu
Fındık, badem gibi çiğ kuruyemişler
Yukarıda önerilen ara öğün alternatiflerinin miktarları gereksinimlere göre değişiklik gösterdiği unutulmamalıdır. Tüketilmesi gereken kişiye özgü miktarları öğrenmek için diyetisyenden destek alınması önerilir. Besinlerin yanı sıra günlük olarak yeterli miktarda su tüketiminin sağlanması da dehidrasyonun önlenmesi açısından önemlidir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.