ÖLÜM (2)
12 Ocak 2016, Salı 08:49Ahireti düşünmeyen insanda âli (yüksek, ulvi) duygular aramak abesle iştigal olur. Dünyanın fani, âhiretin bakî ve hak olduğuna inanmayan veya umursamayan kişiden her türlü kötülük beklenebilir. Hiçbir şeyine güvenilmez. Kendi yumurtasını pişirebilmek için dünyayı ateşe vermekte tereddüt etmez. Ama zarar eden, iflâs eden, pişman ve iki dünyada rezil olan yine bu insanlar olur. Bu gerçekleri dile getiren beyit ve sözlerden bazıları:
Niceleri geldi, neler istediler;
Sonunda dünyayı bırakıp gittiler
Sen hiç gitmeyecek gibisin değil mi?
O gidenler de hep senin gibiydiler.
Ömer Hayyam
Dehrin ne safa var acaba sîm ü zerinde
İnsan bırakır hepsini hîn-i seferinde
Ziya Paşa
Sim: Gümüş, Zer: Altın, bunlar geçmişin en kıymetli metalarıdır. Şair; “dünyada bu altın, gümüşe ve benzerlerine aşırı muhabbet nedendir, ölüm yolculuğunda nasıl olsa hepsini kişi burada bırakır gider” diyor.
Ey gönül şu cihandan geçti sayısız beşer
Kimi güldü eğlendi kimi çekti gam keder
Ölümü tefekküret unutup kalma sakın
Emanettir bu ömür sayılı gün tez geçer
Veysel Öksüz
“Ey kerem sahibi kişiler. Malumunuz olsun ki bu dünya bir ağaç gibidir. Bizde onun üstünde tamamıyla olmamış meyveler gibiyiz. Ham meyvenin ağacın dallarına sıkıca tutunduğu gibi dünyaya tutunuyoruz ama olunca düşeceğiz.”(8995) Hz. Mevlânâ
“Tatlılık yani refah içinde yaşayan kişinin ölümü zor olur. Çünkü alışılmış şeylerden ayrılması güç olur. Nefsinin her arzusunu yerine getiren canını zor verir.” (2306) Hz. Mevlânâ
“İnsanlar ölmez, insanlar unutulunca ölürler.” Çin Atasözü
“Ölür ölmez unutulmak istemiyorsanız, ya okumaya değer eserler yazın, ya da yazılmaya değer işler yapın.” Benjamin Franklin
“Her kalbin çarpıntısı, kendi ecelinin ayak sesidir.” Beyazid-i Bestami
Sanma ki saat çalar, bil başına tokmak vurur
Mevte bir saat dahi yaklaştın ey gafil deyu
Ziya Paşa
“Uykuyu hafi ölüm, ölümü de ağır uyku bil.” M. İkbal
“Doğuma sevinilirde ölüme niçin sevinilmez. O da yeni bir doğuş değil midir?” Zef Clement
" Bâki kalan bu kubbede bir hoş sada imiş "
Esas güzel olan, hoş olan, bâkı olan ahirettir. Ölüm ise bizi o güzelliklere ulaştıran bir köprüdür. Bunun için Hz. Mevlânâ ölüm gününe “Şeb-i Arus”, yani gerdek gecesi, sevgiliye kavuşma gecesi demiştir.
Biz dünyadan gider olduk
Kalanlara selam olsun
Bizim için hayır dua
Kılanlara selam olsun
Ecel büke belimizi
Söyletmeye dilimizi
Hasta iken halimizi
Soranlara selam olsun
Derviş Yunus söyler sözü
Yaş dolmuştur iki gözü
Bilmeyenler bilsin bizi
Bilenlere selam olsun.
Yunus
Hoca vaazını dinleyen cemaate; “Cemaat-ı müslimin, cennete gitmek ister misiniz?” diye sorunca hep bir ağızdan; “elbette isteriz” demişler. Hoca; “ölmeden önce cennete girilmeyeceğini göre, haydin ölelim” deyince kimseden ses çıkmamış.
Ayık gezmeyen, çalışmayan, çoluk çocuğuna hiç faydası olmayan, gece yarısı nara ata ata kapılara dayanıp milleti rahatsız eden yani her türlü kötülüğü icra eden birisi ölmüş, namazını kılmışlar, imam’ın “mevtayı nasıl bilirsiniz?” sorusuna herkes; “iyi biliriz Allah gani gani rahmet eylesin” diye cevap verdiklerini görünce Bektaşi: “Demek ki, bu millete kötülük yapan yarar. Hadi bizi neyse de, Allahı da kandırıyorlar” demiş.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.