OSMANLILARDA ARŞİVCİLİK
15 Şubat 2017, Çarşamba 07:17Geçmişini unutan, geleceğini hazırlayamaz. Mâziyi unutmamak o kadar önemli ki; mukaddes kitaplara baktığımızda onların yarıdan fazlası târihle yani geçmişle ilgilidir. Geçmişi unutmamanın en iyi metodu ve taktiği de arşivciliktir. Arşivler târihî hâfızalardır. Arşivi olmayan milletler, hâfızası olmayan topluluklar gibidir.
Osmanlıyı savaş meydanlarında erkekçe, mertçe yenip târih sahnesinde bertaraf edemeyen Batılılar, son dönemlerde bir taktik değişikliğiyle, iftira ve tezvirlerle Osmanlıyı dünya milletleri nazarında mahkûm ettirmişler, asırlarca huzur içinde yaşayan tebaayı isyan ettirip muratlarına ermişlerdir.
Bu mahkûmiyet hâlâ devam etmekte, bu iftiralar sayesinde dünya milletleri nezdinde dedelerimizin, dolayısıyla onların varisleri olan bizlerin imajı zedelenmiş durumdadır. Bu imajı düzeltecek, bu mahkûmiyeti kaldırtacak, ortaya konulan delillerle gerçekleri gün yüzüne çıkaracak ancak bizleriz.
Bunu yapabilmek için zaman tüneline girip târihin derinliklerine yolculuk yapmak, gerçekleri görmek ve göstermek, bazı bilim-kurgu filmlerinde olduğu gibi mümkün olmadığına göre, elimizdeki tek belge ve kaynak arşivlerdir.
Fakat bu hususta yeterli ve gerekli çalışmayı hâlâ yapabilmiş, arşivlerimizdeki belgelerin tasnifini tamamlayıp, araştırmacıların hizmetine sunabilmiş değiliz. Bunların yarıdan çok fazlası hâlâ, hurda kâğıt olarak eritilip yeniden kâğıt yapılmak üzere satılan SEKA Kâğıt Fabrikalarının uygunsuz depolarında beklemektedir.
Bu depolarda her an bir yangın çıkabilir, bir sabotaja ma’rûz kalabilir, nem ve rutubetten heder olabilir. Her an her şey olabilir. Nitekim Bosna Savaşında birçoğu tek nüsha (ünik) olan 5. 300 civârında cildin bulunduğu elyazmaları kütüphânesi, 300.000 Osmanlı dönemi arşiv belgesi ve 50.000 ciltlik kaynak kitaplardan oluşan bir kütüphânenin 17 Mayıs 1992 Sırp topçusunun ateşiyle yok edilmiştir.(1)
Son zamanları bir tarafa bırakırsak Osmanlı, arşiv bilincini geliştiren, tutulması gereken defter ve kayıt sistemini en mükemmel hale getiren, zamanına göre bu hususta en ileri durumda olan bir millettir.(2)
Son zamanlar ve Cumhuriyet dönemindeki lakaydilik yüzünden çalınan, kaybolan, yakılan, satılan, dehlizlerde çürütülen, harf devriminden sonra işe yaramaz diye çöplere atılan, kese kâğıdı yapılan… Milyonlarcasından sonra yine de elimizde bugün 150 milyondan fazla belge olduğu zikredilir.(3)
Başbakanlık arşivindeki bu belgelerin daha tasnifi bile yapılıp bitirilememiştir. Osmanlıların köylerle ilgili tuttuklara defterler bile, bugünkünden çok daha detaylı ve teferruatlı bilgileri ihtiva etmektedir...
Osmanlıdan kalma bugün Bulgaristan’da 550 bin, Romanya’da 210 bin daha başka memleketlerde yüz binlerle ifâde edilen siciller, tahrir defterleri, mahkeme kayıtları, devlet yazışmaları mevcuttur. İstanbul Müftülüğü depolarında Osmanlı kadı sicilleri ile ilgili 9800 defter vardır.(4) 2000’li yıllarda İsrail ile Filistin arasında çıkan bir toprak ihtilafı Osmanlıca belgelere bakılarak çözülmüştür.(5)
Dipnotlar:
1-İsa Özkul, Uluslar Arası Kuruluşunun 700. Yıl Dönümünde Bütün Yönleriyle Osmanlı Devleti Kongresi Konya 1999, s. 9.
2-Erhan Afyoncu, “Yavuzun Küpesi” Yeditepe Yay. İst. 2010, s. 76.
3-İsa Özkul, a. g. Kongre, s. 6.
4-Halil İnalcık, “Târihçilerin Kutbu Halil İnalcık Kitabı”, İş Bankası Yay. İst. 2013, s. 350.
5-İbrahim Refik, “Köklerden Göklere”, Albatros Yay. 3. Bas. 2001, s. 87.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.