OSMANLILARIN YALAN SÖYLEMEDİKLERİ (1)
22 Ekim 2018, Pazartesi 08:37Söz Namustur, Sözünde Durmayan Münâfıktır:
Hz. Muhammed; sözünde ve vadinde durmamayı münâfıklık telâkki etmiştir.(1) Onu çok seven, inançlı insanlar oldukları için Osmanlılar bu hususta o kadar hassasiyet göstermişler ki; düşmanlarını bile hayran bırakmışlardır.
İsveç Elçisi olarak İstanbul’da görev yapan ve Osmanlı târihi yazan Mouradgea D’Ohsson eserinde şöyle der: "Namus, doğruluk ve dürüstlük bir Türk'ün şiarıdır. Meşru yollar dışında bir kazanç, onların en nefret ettikleri şeydir. Türkler arasında başka milletlerde olduğu gibi, senet ve yazılı vesikaya lüzum yoktur. Verdikleri söze sadıktırlar. Sözlerinin ve vaatlerinin esiridirler. İnsanları aldatmaktan vicdan azabı duyarlar. Hangi din ve mezhebe mensup olurlarsa olsunlar, bütün insanlara karşı aynı şekilde davranırlar. Müslüman’la gayr-i Müslim arasında fark gözetmezler…"(2)
En müfrit Osmanlı düşmanları bile Onun bu huy ve hasletine hayrandırlar. Osmanlı ile yaptığı büyük mücâdeleden dolayı kendisine papalar ve papazlar tarafından "Büyük" unvanı verilen Boğdan Beyi Büyük Stefan ölürken evlatlarına "Görüyorum ki bu gidişle yakında himâyeye muhtaç olacaksınız. Sakın bir hataya düşüp Rusların veya başkalarının himâyesine girmeyin. Osmanlıyı tercih edin. Çünkü onlar bizin düşmanımız olsa da adildirler. Söz ve vaatlerinde dururlar, size kalleşlik yapıp zarar vermezler"demiştir.(3)
Osmanlının son zamanlarında Yemende askerlik yapan ve “Yemende Türkler” isimli nefis bir kitap yazan Zeki Ehiloğlu’nun verdiği bilgiye göre; Kanûnî ve zamanındaki adamlar o kadar hak ve adâlete riâyet ederlermiş ki, Habeş Yemen gibi yerlerde insanlar yemin etmezler “ahd-i Süleyman mı?” diye söz verirlermiş, bu senet altına atılan imzadan daha kuvvetli bir yemin kabul edilirmiş. Özdemir paşa bu kadar âdil davranmış ve bu sevgiyi yerleştirmiştir.(4)
Pargalı İbrahim Paşa yukarıda da zikri geçtiği üzere küçük yaşta esir edilen bir balıkçı Rum’un oğludur. Dul bir Türk kadınının yetiştirmesidir. Kanûnî bunu yanına alır, hızla yükselir, saraya damat olur, paşa olur bey olur, Sadrâzam olur, 13 sene Sadrâzamlık yapar, Kanûnînin sonsuz güvenine mazhar olur, ama son zamanlarda bu güveni istismar etmeye, dişe dokunan hareketler yapmaya başlar. Kanûnî seni idam ettirmeyeceğim diye söz verdiği için her şeyine katlanır ama Osmanlı Hânedanının kırmızı çizgisi olan “hânedanı bölmek veya ortaklık iddia etmek” gibi bir hataya düşer.
İran üzerine yapılan seferde birçok azgınlıklarının yanında kendine “sultan-ı sani-ikinci sultan” lakabını kullanmaya hattâ bazı resmi evrakın altına bu şekilde yazdırmaya başlayınca, bu hususta öz evlatlarına bile tâviz vermeyip kellesini aldıran Kanûnî, bunu idam ettirmek ister ama söz verdi. Osmanlıda söz namustur. Başkaları bilmese bile verdiği söze nasıl hıyanet edecek? Bunu bilmezden gelip onu nasıl idam ettirecek? Koskoca Kanûnî sözünü yememek için aylarca düşünür, tereddüt eder, hal çaresi arar, ama illâki kellesinin alınması gerek, aksi takdirde devlet büyük zarar görecek.
Sorduğu âlimler kesin çara değilse bile, hile-i şer’iyye cinsinden şöyle bir çıkış yolu gösterirler ve şöyle derler: “Pâdişahım siz; yaşadığım müddetçe sizi idam ettirmeyeceğim diye söz vermişsiniz, uyku yarı ölümdür, yaşamak sayılmaz, siz uyuyun cellâtlar idam olayını gerçekleştirsinler, bundan başka çıkış yolu yok” derler ve bu şekilde idam gerçekleşir. O güne kadar kısa zamanda kazandığı mevki, makam, şan, şöhret ve statüden dolayı “Makbul İbrahim Paşa” diye şöhret bulan Pargalı, ölümünden sonra “maktul İbrahim Paşa” diye anılmıştır. Burada dikkat çeken husus şu; dünyayı titreten Kanûnî, verdiği söz karşısında titriyor ve sözünü yiyip idama yanaşamıyor, illa ki bir çıkış yolu arıyor.(5)
Dipnotlar:
1- Tecrid-i Sarih Tercemesi, DİB. Yay. c. 7, s. 393.
2- D'Ohson, “Tableau general de l’Empire Othoman, 1791, c. 4, s. 261.
3- Recep Şükrü Apuhan, “Ruhumda darp İzleri Var”, Timaş Yay. İst. l990 s. 41, 136.
4- Zeki Ehiloğlu, “Yemende Türkler”, Kitâbevi Yay. İst. 2001, s. 46.
5- Hester Donaldson Jenkins, a. g. e. s. 4, 9, 108.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.