Over (Yumurtalık kanserinde) Tedavi
18 Aralık 2018, Salı 08:55Lenf bezlerine yayılma gösteren ve cerrahi müdahale ile alınamayan daha az sayıdaki kanser hücreleri için hayatta kalma şansını arttırmak ve iyileşme şansını yükseltmek için temizleyici tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır. Cerrahi girişim ile bölgesel tedavi ardından yapılan kanser tedavisine adjuvan tedavi ismi verilir. Adjuvan tedaviye, kemoterapi, radyoterapi ya da biyolojik tedavi de eklenir.
Yumurtalık kanserleri için yapılan adjuvan kemoterapi, kanserin nüks etme riski için uygulanan bir tedavidir. Cerrahi müdahale ardından yapılan kemoterapi, bir ya da daha fazla antikanser ilaçlarından meydana gelir. Evre I’de olan hastalara ilave olarak yapılan kemoterapi, sadece cerrahi girişim uygulamasından daha faydalı olmaktadır. Nüks eden düşük risk kanser hastaları, daha az agresif tedavi görür ancak tekrarlayan ve yüksek risk kanser grubundaki hastalar daha yoğun tedavilere tabii tutulur.
Yumurtalık kanserinde radyoterapi tedavisi:
Radyoterapi, yüksek enerji ışın gönderir. Böylece kanser hücrelerinin, gelişmesini ve çoğalmasını engellemeyi amaçlar. Radyoterapi, cerrahi müdahalede olduğu gibi bölgesel bir tedavi yöntemidir. Radyasyon alanında yer alan bütün kanserli hücreler ortadan kaldırılır. Fakat kanser vücudun diğer alanlarına da yayılmışsa, radyoterapi yöntemine başvurulmaz.
Radyoterapi tedavisi zaman zaman hastanın kemoterapi ilaçlarını kaldıramadığı ya da tekrarlayan kanserin çok bölgesel olduğu saptandığında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tümör, bu tedavi sayesinde küçültülür ve azaltılır.
Fakat bütün bunlara karşın kemoterapi tedavisinin, daha avantajlı olduğu gözlemlenmiştir. Bu sebeple radyoterapiden daha fazla kullanılır.
Yumurtalık kanseri evre I tedavileri
1.evre yumurtalık kanserinde, kanser yayılmamıştır, yumurtalıklarda sınırlıdır.
Bazı etkenler, hastanın kanser tedavisine başlama isteğini tetikler. Kanser tedavisinin esas hedefi, kanserin lokal kontrolünü sağlamaktır. Bu sayede hastanın iyileşme olasılığı yükseltilir.
Evre I yumurtalık kanserinde, hastaların büyük bir kısmı, uygun cerrahi girişimler ile bu hastalıktan kurtulabilir. Ameliyat aracılığı ile kanserin tamamen iyileştirilmesine rağmen, hastaların %5-20’lik bir oranında kanser tekrarlayabilir. Buna yol açan durum ise gözle fark edilemeyecek kadar küçük kanser hücrelerinin tespit edilememesi, bunların yumurtalık dışına çıkması ve bu sebeple de ameliyat ile çıkarılmasının söz konusu olmamasıdır.
Yumurtalık haricindeki saptanamayan alanlardaki az miktarda kansere mikrometastaz adı verilmektedir. Mikrometastazın saptanması ile beraber cerrahi girişim yeniden uygulanır.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.