PANCARDA FİYAT/ÜRETİM
23 Eylül 2022, Cuma 00:00Pancarda hasat zamanı. Hasatla birlikte her yıl olduğu gibi, pancar fiyatı da tartışılmaya başladı haklı olarak.
Tartışılıyor, çünkü an itibarıyla uygulanmakta olan fiyat komik denilecek bir fiyat. Bu fiyatla üreticinin kazanması mümkün değil. Kazanmak bir yana üretici zarar ediyor. Bu arada her geçen yıl pancar üretim alanları daralıyor. Buna bağlı olarak şeker fiyatları yükseliyor ve şeker İthalatı mecburiyet haline geliyor.
İkisine de bakacağız. Hem halihazırdaki pancar fiyatına hem de ülkedeki pancar üretimine.
Pancar sökümünün yapıldığı şu günlerde Çumra Şeker’de pancarın ton fiyatı 11 bin lira.
Bu fiyatla üreticinin para kazanması mümkün olmadığı gibi, imkansız.
Üretici, ürettiği pancarı çaresiz bir şekilde gidip fabrikaya yıkmak zorunda ya değilse tarlada kalacak pancar.
Üreticinin zarardan kurtulup az da olsa para kazanabilmesi için bu yıl pancarın ton fiyatının en az 15 bin lira olması bekleniyordu. O da hani yetmez ama evet, cinsinden olurdu. Bilenler iyi bilir, bunun yetmeyeceğini. Yetmediğini masa başında oturanlar değil tarlada yaz/kış demeden zor şartlar altında aylarca çalışanlar bilir. O üretimi yapanların, çalışanların dilinden/halinden anlamak gerekiyor.
Pancar taban fiyatının en az 15 bin lira olması beklenirken, Çumra’da 11 bin lira. Bu arada 15 bin liranın üzerinde pancar almayı planlayan Şeker Fabrikaları da var. Mesele, Ülker Grubuna ait Adapazarı Şeker Fabrikası gibi. Demek ki pancarın hak ettiği fiyat 15 bin liranın üstünde bir fiyat.
Sonuç: Yürürlükteki pancara fiyatlarıyla üreticiler zarar ediyor.
PANCAR ÜRETİMİ
1950 yılına kadar Türkiye’de üç şeker fabrikası bulunmaktaydı. Bu üç şeker fabrikasında üretim ülkenin şeker ihtiyacını karşılayabiliyordu. Nüfus artmaya başlayınca şeker ihtiyacına bağlı olarak ülkedeki şeker fabrikalarının sayısı da artmaya başladı. 2001 yılına gelindiğinde kamu ve özel sektörün elindeki fabrika sayısı 33’e çıktı. Bu yıldan sonra yeni şeker fabrikası yapılmadığı gibi üretimde devre dışı kalan fabrikalarda oldu.
2001’den sonraki yıllarda pancar ekim alanları daraldı. 1998 yılında 22 milyon ton olan pancar üretimi, 2018 yılında 17 milyon tona kadar geriledi. Arada daha düşük üretim gerçekleştiği yıllarda oldu.
Ülke nüfusu artarken pancar üretim alanları daraldı buna bağlı olarak da şeker açığı meydana geldi.
Bu süreçte Nişasta Bazlı Şeker oranları artırıldı. Ayrıca şekerde ithalat kapısı açıldı. Pancar ve kamış şekeri ithalatı hızlandı. Meksika, Brezilya, Hindistan, Tayland, Cezayir ve Fas’tan rafine kamış şekeri ithal edildi. Kamış şekerinin toptancıdaki çuval fiyatı 875 lira. Kilo fiyatı ise 17 lira 50 kuruş. Markette kaça satıldığı ise bilinmiyor. Bizde devletin elindeki fabrikalarda üretilen şekerin toptancıdaki çuval fiyatı 770 lira. Kilo fiyatı ise 15 lira 40 kuruş. İthal kamış şekerinin fiyatı 1 lira 90 kuruş daha pahalı.
Tuhaf ötesi bir durum.
Neyse..
Pancar önemli.
Üretimin her halkasında olduğu gibi fiyatlandırılmasında da yönetimlerin hassasiyet göstermeleri gerekiyor.
YAZARDAN SON DAKİKA AÇIKLAMA:
Pancarın açıklanan ton fiyatı 1100 lira, beklenen ton fiyatı ise 1500 lira olacaktı. Virgül hatasından kaynaklı yanlışlıktan dolayı düzeltir, özür dileriz.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.