POZİTİF OLMAK (1)
29 Nisan 2016, Cuma 08:27Herkes görevinde doğru çalışsa,
Ne vurguncu olur, ne talan olur.
Saygı duysa, adalete alışsa,
Ne hırsızlık olur, ne çalan olur.
İnsanoğlu birbirinden bezmese,
Güçlü olan güçsüzleri ezmese,
Doğru konuşana kimse kızmasa,
Ne yalancı kalır, ne yalan olur.
Medanoğlu, sözümüze uyulsa,
Bu teklifim her tarafa yayılsa,
İnsan haklarına saygı duyulsa,
Ne öldüren olur, ne ölen olur.
Musa Merdanoğlu.
Pozitif olmak demek; her şeyin iyi tarafını görebilmek demektir. Çünkü her şeyin mutlaka bir iyi tarafı vardır. Peygamberimiz arkadaşları ile bir yere gidiyorlarmış, bir köpek ölüsü görmüşler, sıcak memleket, şişmiş, kokmuş, bazıları burnunu tıkamış, bazıları tükürmüş, bazıları uzaktan gitmeyi tercih etmiş, ama Yüce Peygamberimiz, onda bile iyi tarafı görerek; “ama ne güzel dişleri var” buyurmuş.
Hayvanın derisi kuruyup çekildiği için, bembeyaz dişlerini göstermiş. Yani her şeyde bir iyi taraf görebilmek iyi bir özellik, büyük bir marifet ve mutluluk kaynağıdır.
Unutma! Bilimsel olarak kanıtlanmıştır ki, pozitif düşünmek pozitif sonuçlar üretir. Negatif düşünmek negatif neticeler doğurur. Bir insana kırk defa deli denince deli olduğu gibi. Güzellik bakan gözdedir. Sevmeyerek bakarsan Yusuf’u bile çirkin görürsün. Konuyla ilgili güzel sözlerden bazıları:
“Dünyayı mutlu ve hoş görmek istiyorsan, önce baktığın gözlük camını temizle.” Atasözü
“Unutmayın, mutluluk sizin kim olduğunuz veya nelerinizin olduğu ile ilgili değildir; O tamamen ne düşündüğünüze bağlıdır.” Dale Carneğie
“Huzuru kendi içimizde bulamazsak, başka yerde aramak boştur.” Atasözü
“Elimizde olan şeyleri çok seyrek düşünürüz, eksik olanları ise daima.” Schopenhouer
“Ayakkabım yok diye üzülüyordum, ta ki ayaksız bir çocuk görene kadar.” Anatole France
“Sevdiğini elde edemezsen, elde ettiğini sevmeye çalış.” Corneille
“Bazı kimseler güllerin dikenleri olduğundan yakınırlar. Ben ise dikenlerin gülü olduğuna şükrederim.” Alphonse Karr
Unutma! Dünyada tasasız baş, ancak bostan korkuluğunda bulunur. Hayatın kısalığından yakınacağın yerde, günün kaç saatine hakkını vererek mutlu şekilde yaşadığını düşün. Arzularını tatmin ederek değil, sınırlandırarak mutlu olacağını unutma. Çünkü nefsin isteklerinin sonu yoktur.
65 ülkede yapılan Dünya Değerleri araştırması neticesinde en mutlu milletlerin; Bangladeş, Nijerya, Meksika, Venezüella, El Salvador gibi üçüncü dünya ülkeleri dediğimiz belki de birçoğunun karnını bile doyuramadığı ülke insanlarının çıkması(1) söylenenlerin doğruluğunu teyit eden gerçektir. Temel’in felsefesi ne güzel:
At yarışında Temel bir atı tutmuş. At ilk zamanlar önde gidiyor, temel de tezahürat yapıyor; “ha aslanım, ha yiğidim, ha uşağum ek şunları…”, Bir müddet sonra at en geriye kalınca temel de taktik değiştirmiş, “hadi yavrum, hadi bitanem, oy benim küheylanım, nasıl bütün atları önüne kattın da kovalıyorsun, maşallah sana!..” Kızsa, küfretse, çatlasa, patlasa yapacağı bir etki var mı? Hayır, o halde!..
Dipnot:
1-Milliyet Gazetesi, 3. 10. 2003.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.