Probiyotikler Açısından Zengin Yiyecekler
17 Eylül 2024, Salı 00:10Vücudunuz hem iyi hem de kötü bakterilerle doludur. Probiyotikler, bağırsaklarınızı sağlıklı ve düzgün çalışır durumda tuttuğu için yararlı bakterilere bir örnektir.
Probiyotikler, vücudunuzu sağlıklı tutmak için birlikte çalışan bir mikrop topluluğu olan mikrobiyomunuzun bir parçasıdır. Bir mikroba probiyotik denebilmesi için aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekir:
Bir insandan izole edilebilir
Yenildikten sonra bağırsaklarınızda yaşamaya devam eder
Kanıtlanmış yollarla size fayda sağlar
Güvenli bir şekilde tüketilir
Yaygın probiyotik türleri şunlardır:
Lactobacillus : Bu yoğurt gibi fermente gıdalarda bulunan yaygın bir probiyotiktir.
Bifidobacterium : Bu probiyotik bazı süt ürünlerinde bulunur ve irritabl bağırsak sendromunun semptomlarına yardımcı olur.
Saccharomyces boulardii : Bu birçok probiyotikte bulunan bir maya türüdür. Bu probiyotikleri ve daha fazlasını takviyelerde ve belirli gıdalarda bulabilirsiniz.
Probiyotiklere Neden İhtiyacınız Var?
Vücudunuzun dengesini korumak için probiyotiklere ihtiyacınız var.
Hastalandığınızda, iyi bakteriler kötü bakterilerin sayısındaki artışla savaşarak kan seviyenizi mümkün olduğunca nötre yakın tutar.
Probiyotiklerin en önemli faydalarından biri, sindirim sorunlarının semptomlarını hafifletmesidir, örneğin:
Huzursuz bağırsak sendromu
İnflamatuar bağırsak hastalığı
Bulaşıcı ishal
Antibiyotik kaynaklı ishal
Birçok kişi probiyotiklerin egzama rahatlaması, ağız sağlığı ve alerjilerin veya soğuk algınlığının önlenmesi gibi diğer sağlık yararlarını deneyimliyor. Bu kullanımları destekleyen bazı araştırmalar olmasına rağmen, veriler kesin değildir.
Probiyotik İçeren Besinler
Probiyotikler için önerilen günlük bir miktar yoktur, ancak genel kural beslenmenize daha fazla probiyotik açısından zengin besin eklemenizdir.
İşte probiyotik açısından zengin besinler:
Yoğurt
Yoğurt, Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus gibi laktik asit üreten bakterilerle sütün kültürlenmesiyle yapılır, ancak daha fazla suş da eklenebilir. Yoğurt ısıyla işlenirse probiyotik içeriğini kaybeder.
Ayran
Ayran sütün fermente edilip yoğurt olduktan sonra su eklenerek yapılır. Bu yüzden yoğurt gibi probiyotik bir üründür. Marketlerde bulabileceğiniz birçok ayran türü aslında canlı probiyotik içermez, bu nedenle etiketi dikkatlice okuduğunuzdan emin olun.
Süzme Peynir
Süzme peynir eskitilmediğinden veya ısıtılmadığından yüksek miktarda probiyotik içerir.
Lahana turşusu
Lahana turşusu lif, B vitamini, demir, manganez ve daha fazlasının harika bir kaynağıdır. Pastörize edilmemiş lahana turşusu, tüm bu besinleri ve sağlıklı probiyotikleri içeren türdür.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.