RAMAZÂN-I ŞERÎF?E HAZIRLIK (1)
26 Mayıs 2016, Perşembe 08:45Allah’a(c.c.) hamd, Hz. Muhammed (s.a.v.)’e salât ederim. Miladi 2016 H.1437 yılı Ramazan-ı Şerifiniz mübarek olsun.
Hicrî 1437,milâdi 2016 yılı Ramazânı Şerîf önümüzdeki 06 Haziran Pazartesi günü başlayacaktır. Bu yıl, Ramzân-ı Şerif 29 gün olduğundan Ramazân orucu 29 gün tutulacaktır. Gün evvelâ gece ile başladığından Terâvih namazları,05 Haziran Pazar akşamından itibaren kılınmaya başlanacaktır.
Mübarek üç ayların sonuncusu olan “Ramazan-ı Şerîf "ayına; feyiz ve bereketlerle, afv ve mağfiretle tezyin edilmiş on bir ayın sultanı olan mübarek bir aya kavuşacağız.
Ramazan-ı Şerîf denilince, oruç, zekat, sadaka, teravih namazı ve Kur’an-ı Kerim tilâvetleri, hatimler vs hatıra gelir. Terâvih namazlarında Salât-ı Ümmiyeler ayrı bir manevî coşkunun kaynağıdır. Üç ayların sultanı olan Ramazan ayı içerisinde bin aydan hayırlı olan “Kadir Gecesi” vardır.
Ramazan ayı girince bu aydaki ibadet, iyilik ve hikmetler Müslümanları hem fert hem de toplum olarak kuşatır. Manevi duygular yoğunlaşır. Kadir gecesinde doruğa çıkar. İslâm’ın beş temel esasından biride Ramazan ayında “Oruç” tutmaktır. Mensubiyetiyle iftihar ettiğimiz İslâm dini; dünya ve ahiret mutluluklarına erişebilmeyi Allah’a iman ve takvaya bağlamıştır.
İnsan akıllı ve büluğ çağına erdiğinde (ergen olduğunda) Allah’ü Teala’nın emir ve yasaklarıyla mükelleftir. Kişinin inanarak ve ihlasla yaptığı her iyi şeyde ve kaçındığı yasaklarda (dini) ecir ve sevap vardır. Bu yönüyle oruç tutarken niyet ettiğinden dolayı oruç tutmanın sevabıyla beraber ayrıca nefsini terbiye ederek dini yasaklardan kaçındığının mükafatını da görecektir. İbadetlerinden lezzet alır. Kalbi taatla genişlik duyarsa şevki artar. Gayreti artar. İlmi ve maneviyatı artar. İlmi arttıkça da sevinci artar.
Ramazan ayı geçen ramazan ayından bu Ramazana kadar bir yıllık maddi-manevi kirlerden, hastalık (nefs-manevi) lardan temizleneceğimiz bir aydır. Bu Ramazanı Şerifte yemek-içmek v.s. tabii zevklerimiz den meşru arzularımızdan oruç sayesinde mücadele ederiz ki günah ve yasakları terk edebilme iradesini kazanabilelim.
Peygamber efendimiz: ”Kim Allah’ın Kitabı Kur’andan bir harf okursa onun için bir sevap vardır. Her sevabın karşılığı da on kat verilecektir.” Bir diğer hadisi şerif: ”Kıyamet günü oruç ve Kur’an kula şefaatçi olurlar. Oruç: ” Ya Rabbi, ben onu gündüzleri yemekten ve zevklerinden alıkoydum. Şimdi beni ona şefaatçi kıl.” der. Kur’an: ”Ya Rabbi, ben onu gece uykusundan alıkoydum. Şimdi beni ona şefaatçi kıl “der. her ikisi de şefaat eder.’’ buyurmuştur. (et-tergib ve’t-terhib c.2.s.84.)
Ramazan ayı cümle hayırları ve bereketleri özünde toplamıştır. Kur’an-ı Kerim: Ramazan ayı (öylesine faziletli bir aydır ki) insanlara yol gösterici ve doğruyu eğriden ayırmanın delilleri olarak Kur’an bu ayda indirilmiştir.” (Bakara suresi ayet 185) buyrulmuştur.
Ramazan ayı kendisinden razı olarak ayrılan kişiye ne mutlu. Ama ramazan ayı kendisinden dargın olarak ayrılana yazık yazık.
Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim hatmini bir araya getiren kişiye ümit edilir ki O’nun bereketlerinden mahrum kalmaya. Hayırlara kavuşmasına engel olmaya. Bu aya mahsus bereketler başkasına benzemez. Bu ayın gecelerindeki hayırda başkaları ile kıyaslanmaz. Bu ay içinde olan birlik ve beraberlik yıl boyu sürecek birlik ve beraberliğe sebeptir. Bu ay içindeki ayrılık yıl boyu sürecek ayrılığa sebep olur.
Ramazan ayı insani duygularımızın kuvvetleneceği, hislerimizin inceleceği şuurumuzun derinleşeceği bir terbiye ayıdır.
Yüce dinimizin inanç, ibadet, ahlak esasları bütünlük arz eder. Bu unsurlar birbirini tamamlayan unsurlardır. Mü’minler’de Kur’an ahlakı de ahlaklanmak iradesi ortaya konulur ve Mü’minde tezahür ederse, ailede, komşuda, akrabada, arkadaşlıklarda topyekün güzellikler ortaya çıkar. Ramazan ayı bunun canlı bir örneğidir.
Yaklaşmakta olan Ramazan-ı Şerifi sıhhat-afiyet, varlık-dirlik içerisinde insanımıza, insanlığa feyz, bereket ve mutluluklara vesîle olmasını dilerim.
Selam ve Dua...
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.