Ramazân-ı Şerîfi İstikbâl
03 Mayıs 2018, Perşembe 07:28Allah’a hamd, Hz. Muhammed (sav)’e salât ederim.
Hicrî-Kamerî aylar her yıl on gün önce gelir. Yaklaşık 33 yılda senenin aynı günlerine denk gelir. Bu cihetle bu sene Ramazân-ı Şerîf 16 Mayıs 2018 Çarşamba günü başlayacaktır. 15 Mayıs Salı akşamı ilk terâvih namazı kılınacaktır.
Mübarek ve faziletli bir ayın, Kur’an ve oruç ayının rahmet gölgesi üzerimize düşmüş bulunuyor.
Bizleri bu aya kavuşturan Allah’a hamdolsun.
Bu ay, herkes için ayrı bir heyecan ve ayrı bir sevinç içerir. Ramazan ay’ı, her yaş grubu için ayrı bir heyecanın doruğa çıktığı ay’dır.
Bu ay’da: Kitapların en mübareğini, zamanların en mübareğinde, insanların en mübareğine indirmeye başlamıştır. Bu ay, yardım, bağış, rahmet ve ihsan ayıdır. Ramazan ayı ibadet, rahmet ve mağfiret ayıdır. Bereketi bol, hayrı çok olan bir aydır. Bu ay, bir yıllık maddi ve manevi kirlerden temizleneceğimiz, insanî duyguların coştuğu, tevbe edip hakka yönelme şuurunun geliştiği maddî ve mânevî bir terbiye ayıdır.
Bu ay, sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın pekiştiği, sevgi, saygı ve kardeşlik duygularının daha da geliştiği, “on bir ayın sultanı” olan bir aydır.
Bu ay, orucu, sahuru, iftarı, teravihi, hınca hınç dolan camileri, dinlenen vaaz ve mukabeleleri ile (hanımlarında iştirak ettiği) bereket ayıdır. Bu ay, Kur’an ayıdır, Oruç ayıdır. Bu ayın adı Allah lisanı ile Ramazân’dır. Bizleri Ramazân’a ulaştıran Yüce Allah’a hamdolsun.
Ramazân 12 ayın incisi, insan ömrünün bereketidir. Ramazan ayı ibadet, rahmet ve mağfiret ayıdır.
Allah-u Teâlâ Hazretleri, bu hadis-i şerifte Rasûlüllah (sav) Efendimiz'in müjdelediği, bildirdiği bütün bu güzelliklere cümlemizi erdirsin... Nice nice mübarek Ramazanlara Allah'ın sevdiği kullar olarak
ulaşmayı, Allah'ın sevdiği şekilde bu ayları ihyâ eyleyip, yaşayıp, ibadetle süsleyip bu ayların feyizlerinden, bereketinden, sevaplarından, nimetlerinden, ilâhî ikramlarından bol bol istifade etmeyi cümlemize Allah nasib-ü müyesser eylesin...
Ömrümüzü rızâsına uygun geçirip, sevdiği kullar olmaya ulaşıp, kalbimiz nurlanıp, içimiz aşkullah, muhabbetullahla dolup ömrümüzü Allah'ın rızâsına uygun geçirmemizi Allah cümlemize nasib eylesin...
Görüldüğü gibi Ramazân ayı çok faziletli ve kutsî bir aydır. Ona bu fazilet ve kutsiyeti kazandıran şey hiç şüphesiz ki o ay içerisinde inmeye başlayan yüce kitabımız Kur'ân-ı Kerîmdir. Yüce Allah bu konuda şöyle buyurur: “Ramazan, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır...” (1)
Ramazan, içerisinde insanlık için, “bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini” taşıyan bir aydır.
Ramazan, inananlar için evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem ateşinden kurtuluş ayıdır.
Ramazan, öncelikle oruç gibi türlü hikmetlerle dolu bir kulluk görevinin yerine getirildiği, her türlü hayır, rahmet ve bereketi kendisinde barındıran bir aydır. Ramazan, Kur’an ayıdır, oruç ayıdır.
Orucun sevabını kaçıran günahlardan uzak durmaya dikkat edelim. Oruç tutuyoruz diye aç kalınınca, insanın ruhsal istikrârı da biraz sarsılabiliyor. Oruçlu olan bakıyorsunuz sinirli oluyor. Sinirli olunca sağa sola çatıyor, bağırıyor. Sigara alışkanı, tiryakisi, oruçlu olunca sigarayı içmediği için bir asabilik bastırıyor; etrafını haşlıyor, paylıyor, üzüyor, vuruyor, kırıyor... Halbuki oruç sabır ibadetidir. Kendisini tutacaktı, böyle şeyler yapmayacaktı.
Teravihe gidiyoruz. Umumiyetle teravihi severek kılar bizim müslüman halkımız, teravihe gider. Fakat teravihte hatamız nedir?.. Hızlı kılmak... Yâni çok rekatlı diye, çok rekât çabuk bitsin diye süratli bir namaz kılma kötü alışkanlığı var. İmamlar çabuk kıldırıyor. Cemaat de çabuk kıldıran camiye gidip, paldır küldür namaz kılıyor. Bu da yanlış... Ta’dil-i Erkan’a riayet gerekir.
İftarlar, sahurlar, toplumu bir araya getirmek ve bir arada tutmak için görünmeyen manevi harçtır.
Zihnen kendimizi Ramazan-ı Şerîfe hazırlamalıyız. Ramazan ayı sıradan bir ay değildir, o ayda “Kur’an indirilmiştir”, o ayda “Kadir Gecesi” vardır. Kur’an bizim hayat rehberimiz, Kadir Gecesi ilahî rahmetin sağanak sağanak döküldüğü zamanlardır. Teravih namazları da bu aya hastır. Özel ve ayrı bir tadı ve havası vardır. Salât-ı Ümmiyeler ayrı bir coşku ve heyecanı oluşturur.
Kur’an okumak için şimdiden kendimize bir takvim belirlemeliyiz. Herkes işine göre bir zaman ayarlamalıdır, Kur’an okumak ve anlamak için. Mümkün ise ortak Kur’an okuma - meali ile beraber- ve tefsirlerden Allah’ın emirlerini anlamaya gayret göstermeliyiz. Bunun için gruplar oluşturulmalı ve haftanın belli gün veya saatlerini buna ayırmalıyız.
Oruçlarımız, uçsuz bucaksız bir rahmet,
Teravihlerimiz sonsuz bir fazilet,
İftar ve sahurlarımız ebedi bir mağfiret vesilesi olsun...
Rabbim tutacağımız oruçları kabul buyursun.(Amin!)
Dipnotlar:
1.K.Kerim Bakara Suresi ayet 185
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.