RAMAZAN KOLİLERİNİN VERGİSEL DURUMU
29 Mart 2024, Cuma 00:01Yardımlaşmanın, paylaşmanın ve hayır işlerinin hat safhaya çıktığı Ramazan ayında en çok merak edilenlerin başında her sene olduğu gibi “Ramazan Kolileri ve Yardım Paketleri” gelmektedir.
Şirketlerin, personellerine ve/veya ihtiyaç sahibi kişilere doğrudan ya da yardım kuruluşları aracılığıyla dolaylı olarak “temel gıda, yiyecek, içecek ve temizlik vb.” ürünlerin bir araya getirildiği yardım kolilerini bağışlaması, manevi huzuru ve toplumsal yardımlaşmayı artırmaktadır.
Peki, temel ihtiyaç ürünlerinden oluşan ramazan kolilerinin ve yardım paketlerinin bağışlanması halinde vergisel açıdan dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Gelin birlikte göz atalım.
Personele Ramazan Kolisi Hediye Edilmesi
Personele verilen yardım paketleri, “ayni ücret” olarak değerlendirildiğinden gelir vergisine ve damga vergisine tabi olmaktadır. İçinde gıda, yiyecek, içecek, temizlik vb. ürünler bulunan ve bedeli 2.500 TL + 500 TL (%20) KDV olan bir ramazan kolisi düşünelim.
İşveren tarafından satın alınarak personeline verilen bu ramazan kolisi sebebiyle dikkat edilmesi gereken vergisel işlemler şu şekildedir. KDV hariç 2.500 TL bedeli olan bu ramazan kolisi satın alınırken yüklenilen 500 TL KDV, genel kurallar gereği öncelikle indirim konusu yapılacaktır. Satın alınan ramazan paketi için ödenen KDV dahil toplam 3.000 TL ise işçiye verilen “net ücret” kabul edilecek, bu tutar üzerinden -ücretlinin içinde bulunulan aydaki vergi matrahı dikkate alınarak- gelir vergisi ve damga vergisi hesaplanacak ayrıca ramazan kolisine ilişkin olarak indirim konusu yapılan 500 TL KDV, satın alınan ramazan kolisinin işçiye teslim edildiği dönemde “İlave Edilecek KDV” hesabına alınarak beyan edilecektir.
Ücretler üzerinden hesaplanan damga vergisi oranı “binde 7,59” olup gelir vergisi oranını da %15 olarak kabul ettiğimizde; işçiye sağlanan brüt ücret 3.561,21 TL olarak bulunacaktır. [(3.000 TL) / 1 - (0,15 + 0,00759)] İşverenler tarafından brüt ücret ile net ücret arasındaki vergi ise işveren tarafından beyan edilerek ödenecektir.
Ramazan Kolisinin Üçüncü Kişilere Doğrudan Bağışlanması
Ramazan kolilerinin personel haricindeki ihtiyaç sahibi üçüncü kişilere doğrudan verilmesi halinde; ödenen KDV hariç ramazan kolisi bedelleri “Kanunen Kabul Edilmeyen Gider” niteliğindedir. Ayrıca, bu kişilere teslim edilen yardım paketlerine ilişkin yüklenilen KDV’ler öncelikle indirim konusu yapılacak sonrasında ise dağıtıldığı dönemde ilave edilecek KDV olarak beyan edilecektir.
Gıda Bankacılığı Kapsamında Ramazan Kolisi Bağışı
Üçüncü kişilere verilen ramazan kolilerinin “gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflar” aracılığıyla dolaylı olarak verilmesi halinde ise; ilgili yardım kolilerinin maliyet bedelleri gider olarak dikkate alınabilecektir. Yardım paketlerinin belirtilen kurumlara teslimi KDV’den istisna olduğu için düzenlenecek faturalarda KDV hariç maliyet bedeline yer verilecek ve “ihtiyaç sahiplerine yardım şartıyla bağışlandığından KDV hesaplanmamıştır.” Şeklinde not düşülecektir. Bu şekilde teslim edilen yardım kolileri sebebiyle yüklenilen KDV ise indirim konusu yapılabilecek ve başkaca bir düzeltme işlemine gerek kalmayacaktır.
Ramazan Kolisi KDV Oranı
Birbirinden bağımsız olarak tüketilebilen ve farklı KDV oranlarına tabi ürünlerin paketlenmesi halinde bu ramazan/yardım kolileri için KDV oranı nasıl uygulanacak? Diye merak ederseniz; konu hakkında İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının vermiş olduğu 19.09.2018 tarihli özelge;
“Fatura ve benzeri vesikalarda malın cinsinin “Ramazan Paketi”, tutarının da tek bir tutar olarak gösterilmesi halinde, bu pakete, paket içindeki KDV'si en yüksek olan ürünün tabi olduğu oranın uygulanması,
Fatura veya benzeri vesikalarda paket içindeki ürünlerin ayrı ayrı fiyatlandırılması ve ayrı kalemler halinde gösterilmesi halinde ise her bir ürüne tabi olduğu KDV oranının uygulanması gerekmektedir.” Şeklindedir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.