RAMAZAN VE TERAVİH
24 Mayıs 2017, Çarşamba 07:57On bir ayın sultanı mübarek ramazan-ı şerif, bu yıl 26 Mayıs Cuma günü akşam namazı vaktinin girişiyle başlıyor. İlk teravih namazı da 26 Mayıs Cuma günü yatsı namazından sonra kılınacak inşaallah. İlk sahura da bu gece kalkacağız. İlk orucumuzu 27 Cumartesi günü tutacağız. Yüce Rabbimiz bizi sağlık ve afiyetle ramazana ulaştırsın. Oruçlarımızı rızasına uygun bir şekilde tutmamızı ve beş vakit namazımızla birlikte teravih namazlarımızı da kılmamızı kolay eylesin. Ramazan-ı şerifiniz mübarek olsun.
Yüce Rabbimiz, Kur'an-ı Kerim'de ramazan ayıyla ilgili olarak şöyle buyurmaktadır:
"Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise, sizden ramazan ayına ulaşanlar idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kazâ etsin. Allah sizin için kolaylık diler, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir." (Bakara, 2/185)
Peygamber (s.a.v.) Efendimiz de ramazan ve teravih konusunda şöyle buyurmuşlardır:
"İslâm dini beş esas üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın resulü olduğuna şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, hacca gitmek ve ramazan orucunu tutmak." (Buhârî, Îmân 1, 2; Tefsîru sûre (2), 30; Müslim, Îmân 19-22).
Bir bedevi Peygamber Efendimiz'in huzuruna gelmiş ve
- Ey Allah'ın Resulü! İşlediğim takdirde cennete gireceğim bir amel söyle bana, demiş. Resûl-i Ekrem (s.a.v.):
- "Allah'a, hiçbir şeyi ortak koşmaksızın kulluk edersin. Farz olan namazları kılarsın. Yine farz olan zekâtı verirsin ve ramazan orucunu tutarsın" buyurdu.
Bedevî:
- Canım kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki, bu söylediklerine hiçbir şey ilâve etmem, dedi. Adam dönüp gidince Peygamber aleyhisselâm:
- "Cennetlik birini görmek kimi mutlu ediyorsa, şu kişiye bakıversin!" (Buhârî, Zekât 1; Müslim, Îmân 15, Fezâilü's-sahâbe 150).
“Büyük günahlardan kaçınıldığı sürece, beş vakit namaz ile iki cuma ve iki ramazan, aralarında geçen günahlara keffaret olur.” (Müslim, Tahâret 16).
"Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır." (Buhârî, Savm 5, Bed'ul-halk 11; Müslim, Sıyâm 1, 2, 4, 5).
"Kim ramazanın faziletine inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek terâvih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır." (Buhârî, Îmân 37 ; Müslim, Müsâfirîn 173). buyurmuşlardır.
İslam alimlerimiz bu deliller ışığında "Ramazan gecelerini terâvih namazı kılarak değerlendirmek tâ Hz. Peygamber döneminden beri ümmet-i Muhammed'in güzel bir geleneğidir. İnançla ve sevabını Allah'tan bekleyerek kılınacak terâvih namazı, geçmiş günahların bağışlanmasına vesile olur. Terâvih namazının nâfile ibadetler içinde özel bir önemi bulunmaktadır." demişlerdir.
O halde ramazan-ı şerifte teravih namazlarımızı kılmaya, her gece sahura kalkıp orucumuzu tutmaya gayret edelim. Allah hepimize güç, kuvvet, sağlık ve afiyet versin. Nice ramazanlara eriştirmesini Yüce Rabbimden niyaz ederim.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.