Roka’yı sofralarınızdan eksik etmeyin. Afiyetle yiyin
28 Ocak 2021, Perşembe 09:06Sevgili okurlarım bu hafta sizlere sofranızdan eksik etmenizi isteyeceğim roka’yı sizler için araştırdım. Elde ettiğimiz bilgileri şimdi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Yeşil yapraklı, acımsı bir tada sahip roka C vitamini açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Eruca cinsine ve Brassicaceae familyasına aittir. Roka, C Vitamininin yanı sıra çeşitli mineraller, glukozinolat, kalsiyum, folat ile A, K ve P vitaminleri de yine rokanın etken maddeleridir.
Roka, bir şekilde vücudun bağışıklık sisteminin savunmasını destekleyen vitamin ve minerallerle doludur. C vitamini, tehlikeli, iltihaplı serbest radikalleri bulmak ve gerçek hasara neden olmadan önce bunları vücudunuzdan çıkarmak için en iyi savunmalardan biridir. Bu iyi bilinen vitamin, rokada büyük miktarlarda bulunur ve bağışıklık sisteminize ekstra bir destek vererek sağlığın korunmasına yardımcı olur.
Düşük K vitamini alımı kemiklerde yüksek oranda kırılma riski ile ilişkilidir. Yeterli K vitamini tüketimi, kemik matriks proteinlerinin bir değiştiricisi olarak hareket ederek, kalsiyum emilimini artırır ve kalsiyumun idrarla atılımını azaltarak kemik sağlığını iyileştirir. Roka aynı zamanda günlük kalsiyum ihtiyacınıza katkıda bulunur.
Roka da birçok yapraklı sebze gibi, folatlar bakımından zengin bir kaynaktır.
Rokaların bir diğer faydası, metabolizmanın desteklenmesine yardımcı olan az miktarda B-Kompleks vitamininin varlığıdır. Sekiz B vitamini, enerji üretimi, yağ sentezi, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve hücre ve metabolik sağlık için diğer hayati süreçler dahil olmak üzere tüm farklı hücre aktivitelerine katkı sağlar.
Roka, bir insanın doğru görme yeteneğini geliştirmek için uzun zamandır bilinen doğal olarak oluşan pigmentler olan tanınmış bir karotenoid kaynağıdır. Aslında, karotenoidler, kişinin görme alanının merkezinin tehlikeye girdiği zaman, maküler dejenerasyon sürecini yavaşlatır.
Roka, ıspanak gibi diğer popüler yapraklı sebzelere kıyasla çok düşük oksalat seviyelerine sahiptir. Oksalatlar, vücudun sistemleri tarafından minerallerin emilimini inhibe eder, böylece bitkiden aldığınız bakır ve demir gibi mineraller, verimli kullanım için vücut tarafından daha kolay emilir.
Yiyeceklerden gelen antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu oksidatif strese cevaptır. Kanserli hücreler oksidatif stres hücrenin DNA’sına zarar verdiğinde oluşur ve bu hücreler çok çabuk yayılır.
Roka aynı zamanda, optimum vücut sağlığını geliştirmeye yardımcı olan tiamin, niasin, B-6 Vitamini gibi bazı önemli vitaminlerin varlığıyla da bilinir.
Rokanın A vitamini açısından zengin olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, doktorlar akciğer, cilt ve ağız boşluğu ile ilgili çeşitli hastalıkların tedavisi için hastalara roka tüketmelerini tavsiye etmektedir.
Sevgili okurlarım Roka’nın faydaları saymakla bitmiyor. Onun için Sofralarınızdan Roka’yı eksik etmeyin. Sağlıklı sebze ve meyveleri tercih edin. Sağlıklı kalın.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.