Sibernetik (Bilgisayar) İlminin Temelini Müslümanlar Atmıştır
21 Ocak 2021, Perşembe 08:43Batıda kısaca El-Gazzara olarak bilinen Mardin-Cizre’li Ebûl İzz İbni İsmail İbni Razzaz isimli bu Türk âlimi “Kitap el Câmi” isimli bir kitap yazmıştır. Mardin, Diyarbakır yöresinde kurulan Artukoğulları döneminde, 1205 M. Yılında yazılan bu eser, bugün bile bütün dünyâyı hayrete düşüren çok enteresan bilgi ve buluşlar ihtiva etmektedir. Eserde:
1- Su ile çalışan saatler.
2- Misâfirleri eğlendirmeye yarayan ve su ile çalışan robotlar.
3- Pâdişahın eline su döken robotlar.
4- Fıskiye ve müzik otomatları.
5- Tulumba ve kaldırma düzenekleri.
6- Şifreli anahtarlar. Ayrıca sayısı 55’e varan çok enteresan buluşlar, icatlar vardır.
Topkapı Sarayı’nın III. Ahmet Kütüphânesinde 3472 numarada kayıtlı olan bu eserin, biz daha varlığından haberdar değilken, Alman Prof. E. Wiedeman bu eseri 1908 yılında Almanca’ya çevirerek. Alman milletine ve Batı’ya tanıtmıştır. 1974 yılında İngiliz Donald Hille, eseri İngilizce’ye çevirmiş, hattâ bu âletlerin aynısını yapıp 1976 Londra İslâm Festivali’nde çalışır hâlde sergilemiştir.(1)
Kısaca El-Cezerî veya El-Gazzara isimli bu âlim, dünyâ târihinde sibernetiğin kurucusu olan ilk ilim adamıdır.(2) Bilindiği gibi sibernetik, haberleşme, kontrol, denge kurma ve ayarlama ilmidir. Bu ilmin gelişmesiyle bugün elektronik beyinler, bilgisayarlar ve otomasyon denilen sistemler ortaya çıkmıştır. Bundan dolayı Ebül İz elektronik beyinin (bilgisayarın) babası olarak kabul edilmesi gerekir. Çünkü bilgisayar biliminin temelini atan bu âlimdir. Yaptığı robotlar bugün bile hâlâ hayranlık uyandırıyor, Leonardo Da Vinici’den yüz elli sene önce yaşamış ve mekaniği ondan çok daha iyi kullanmıştır.(3)
Elektrik ve pil kullanmadan, suyun devridaiminden elde ettiği muharrik güç ile çalışan robotlar, makinalar imal etmiştir. Oysa bilgisayarın babası olarak İngiliz matematikçisi Charles Babbage (1792-1871) bilinir. Halbuki Ebul İz ondan altı asır önce aynı sisteme dayalı makinalar, otomatik âletler imal etmiş ve bunları çalıştırmıştır. Bu âlimden 800 sene sonra İngiliz Nöroloji Profesörü Dr. Ross Ashby ancak 1951 de “Üstün Denge Durumu” nu ortaya atabilmiştir.
Ve ancak ilk defa o zaman otomatik olarak işleyen sistemlerin üstünde bunları kontrol eden sistemlerden söz edebilmiştir.(4) İTÜ Bilim ve Teknoloji Târihi Enstitüsü, Ebul İz’in kitâbındaki şekillerin bâzılarını, aslına sâdık kalarak yapmayı gerçekleştirmiştir.(5)
Robert Hıllenbrand, İslâm Teknolojisi isimli değerli eserinde; “mânivelayı ilk kez bir makinada kullanan ve su gücünü sanayide ilk kez kullanan Müslümanlardır. Bunları yapan Cezerî isimli Müslüman bir mûcittir” der.(6)
Cezerî, kitâbında 50 aracın ayrıntılı tasarımını verir. Bu araçların 6'sı su saati, 4'ü mumlu saat, 6'sı ibrik, 7'si eğlence amaçlı kullanılan çeşitli otomatlar, 3'ü abdest almak için kullanılan otomat, 4’ü kan alma teknesi, 6'sı fıskiye, 4'ü kendinden ses çıkaran araç, 5'i suyu yukarı çıkartan araç, 2'si kilit, 1'i açıölçer, 1'i kayık su saati ve Amid (Diyarbakır) kentinin kapısıdır.(7)
Dipnotlar:
1-Geniş bilgi için bkz. Bilim ve Teknik Dergisi, TÜBİTAK, yıl 1976, Sayı 103, s. 2; Atilla Bir, Ebül Izz Al-Gazarî’nin Otomatlar Kitabı, yıl 1977, Sayı 110, s. 1.
2-Geniş bilgi için bkz. TÜBİTAK, Bilim Teknik Dergisi, sayı: 77, l03, ll0.
3-Ali Çimen, “Târihi Değiştiren Bilginler”, Timaş Yay. 7. Baskı, İst. 2012, s. 90.
4-Fuat Sezgin, a. g. e. c. 1, s. 36.
5-Şaban Döğen, a. g. e, s. 80.
6-Ahmed İsa – Osman Ali, a. g. e. s. 92.
7-Cezerî, el-Câmi Beyne’l-İlm ve’l-Amel en-Nâfi Fî Sınaâti’l-Hiyel, (Makine Yapımında Yararlı Bilgiler ve Uygulamalar) Çeviri, İnceleme ve Teknik Açıklamalar: Sevim Tekeli, Melek Dosay ve Yavuz Unat, Türk Târih Kurumu, 2002.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.