SİGARA TÜTÜN-1
09 Şubat 2016, Salı 09:26
Harap Etti Tütün Beni
Yılandaki zehir gibi
Afet yapan nehir gibi
Bombalanmış şehir gibi
Harap etti tütün beni
Hastalığı seri seri
Nefes darlığı kanseri
Hele midede ülseri
Harap etti tütün beni
Gece demem gündüz demem
Ana sütü değil emem
Hiç iştahlı yemek yemem
Harap etti tütün beni
Ne dersiniz gençler buna
Yol giderim kona kona
Sanki esir olduk ona
Harap etti tütün beni
Nişanlıma ağzım koktu
Dedi bana talip çoktu
Hayır işe nifak soktu
Harap etti tütün beni
Ben ise tütünü seçtim
Günde üç-dört paket içtim
En sonunda candan geçtim
Harap etti tütün beni
Ciğerlerim oldu delik
Sinem oldu sanki körük
Uykuda bile öksürük
Harap etti tütün beni
Kristof Kolomb ve arkadaşları 15. yüzyılın sonlarına doğru Amerika kıtasına çıkınca, yerlilerin bir bitki yaprağını sarıp içtiklerini görür. Onlarda içer tiryaki olurlar ve bu bitkinin tohumlarını Avrupa'ya getirirler. Zararı o gün için bilinmeyen fakat keyif verici ve bağımlılık yapan bu bitki yani tütün kısa zamanda bütün Avrupa'ya yayılır.
Bir müddet sonra Avrupalı gemiciler kanalıyla İstanbul'a, oradan da Anadolu'ya ve Osmanlı diyarına yayılır. Sebep olduğu yangınlar ve maddi zararlardan dolayı bilhassa lV. Murat katı kurallar uygulamış ama halkı bu zararlıdan vazgeçirmek mümkün olmamıştır.
Gerçek zararları tıp ve teknoloji ilerledikçe ortaya çıkan ve şiirde de belirtildiği üzere çok çok zararlı ve bağımlılık yapan tütünün içinde çoğu kanserojen 4000 çeşit zararlı bulunduğunu ciddi ilim adamlarımız ve dergilerimiz dile getirmektedir.([1]) Tütün kullanımı 1970’li yıllarda maksimum dereceye çıkmış, fakat zararları ortaya çıkınca devletler bununla ciddi mücadeleye girmişlerdir.
Hollanda Roterdam’daki Erasmus Tıb Merkezinde binlerce insan üzerinde yapılan araştırmalarda sigaranın beyinde çok hızlı dejenerasyonlara sebep olduğu, muhakeme gücünü zayıflattığı,([2]) beyin hücrelerinin yenilenmesini yarı yarıya azalttığı tespit edilmiştir.([3]) Cinsel gücü bile zayıflattığı bugün ilmen ispatlanmıştır.([4])
Dünyaca ünlü kalp cerrahı Dbeky sağlığımı şunlara borçluyum dedi: “Alkol ve sigara kullanmam, erken kalkarım, ve yürürüm.”([5]) Dale Carnegie isimli meşhur ABD’li yazar “Meşhurların Hayatı” isimli eserinde dünya meşhurlarının büyük ekseriyetinin sigara ve içki kullanmadıklarını yazar.
Konya’mızda geçmişin meşhur âlimi Ebu Said Muhammed Hadimî Hazretleri sigaranın zararları ve kullanılmasının caiz olmadığıyla ilgili “Risâle fî Hakkı’d-Duhân” isimli eser yazmıştır.([6])
Kitabımızda sık sık zikr-i cemili geçen Konyamızın son devir güzide âlimlerinden Hacıveyiszade Mustafa Efendi de, Peygamber Efendimizin; “Kur’an’ın çıktığı ağız temiz olmalı” hadisini dile getirir ve namaz kılan Kur’an okuyan insanların, özellikle de din görevlilerinin sigara içmesini hiç hoş karşılamazmış.([7])
Dipnotlar:
1-Bilim ve Teknik Dergisi, Ocak 2003, sayı 422, s. 59; Milliyet Gazetesi 09.02.1999.
2-Milliyet Gazetesi, 24. 3. 2004.
3-Milliyet Gazetesi, 15.05.2002.
4-Milliyet Gazetesi, 23.09.1992.
5-Milliyet Gazetesi, 26.07.2000.
6-Yaşar Sarıkaya, “Ebu Said Hadimi”, Kitap Yayınevi, İst. 2008, s. 117.
7-Ali Ulvi Kurucu, “Hatıralar-1”,M. Ertuğrul Düzdağ, Kaynak Yay. 2007, İst. s. 107.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.