SİGARA TÜTÜN-2
10 Şubat 2016, Çarşamba 08:51Hadimî Hazretleri ile ilgili şöyle de bir kıssa anlatılır:
Ebu Said Hâdimî Hazretleri, hac dönüşü Şam’da İmam Nablusî ile sigara üzerine münakaşa ve münazaralar yapar. Hâdimî merhum; içilmesinin doğru olmadığını, Nablusî ise bir sakınca olmadığını savunur ve iki tarafta deliller, misaller getirirler, münazara ve münakaşa saatler sürer.
Dinleyicilerin iki tarafı da eşit gördükleri, haklı tarafın hangisi olduğuna karar veremedikleri ve bazılarının şerbet, bazıların sigara içtikleri bir esnada Hâdimî Hazretleri şöyle der: “Şu anda Resûlullah meclisimizi şereflendirse ben şu elimdeki şerbeti rahatlıkla ve arzı tazimle ona ikram edebilirim. Sen de elindeki sigarayı buyur Ya Resûlallah, şundan iki nefes çekiver diye ikram edebilir misin?” deyince münazaranın seyri değişmiş ve meclistekilerin hepsi O’na hak vermiş, sigara kesin haram değilse bile helâl de olmayan bir zararlı kanaati hâsıl olmuştur.
Sigaranın sebep olduğu zararları maddeler halinde sıraladıktan sonra fıkraları arz edip konuyu bitirelim.
1-İştahı keser
2-Sindirimi güçleştirir.
3-Dişleri sarartır, ağız kokusu yapar.
4-Ülser sebebidir.
5-Dudak, dil, yemek borusu ve akciğer kanserinin yegâne sebebidir.
6-Öksürüğe ve balgama yol açar.
7-Bronşit ve astım sebebidir.
8-Damar sertliği yapar.
9-Kol ve bacak damarlarında tıkanıklığa sebep olduğu için ileri yaşlarda bunların kesilmesine sebep olur.
10-Beyni besleyen damarlarda da sertlik yaptığı için, bunama ve felç vaka’larına sebep olur.
11-Beyin damarlarında kireçlenmeye sebep olduğu için hafızayı zayıflatır.
12-Kalp hastalıklarının en büyük sebebidir. Dr. Veprim Shehu derki: “Yüz akciğer kanserinden 95 i sigarayla ilgilidir. Atar damar hastalıklarının % 90 ı da yine sigarayla alâkalıdır.”([1])
13-Boğazda hırıltı yapar ve uykusuzluğa sebep olur.
14-Erkek ve kadınlarda cinsi iktidarsızlığa sebep olur.([2])
15-Çocukların sağlıksız doğmalarına sebep olur. Evin içinde içildiği takdirde çocuklarımızın ve ev halkının da pasif içici durumuna düşmeleri sebebiyle çok zararlıdır.
16-Külüyle, dumanıyla, izmarit ve paketleriyle ev, iş yeri ve çevremizin kirlenmesine sebeptir.
17-Ev ve orman yangınlarına yol açar. Nice insanlar elinde sigarası ile uyuyakaldığı için evinin, barkının hatta çoluk ve çocuğunun yanmasına sebep olmuşlardır. Yine nice kişiler attıkları bir sigara izmaritiyle binlerce hektar ormanın yani millî servetin yanıp kül olmasına neden olmuşlardır. Daha birçok zararları sayılabilir.
Sigaranın binden fazla zararı tespit edilmiş, şimdiye kadar hiçbir faydası tespit edilememiştir. Dr. Serhat Fındık şöyle der: “Sağlığa zararlı maddeler olimpiyatında sigara tüm madalyaları toplamaktadır”.
Karadeniz bölgesinin meşhur Of’lu hocasına, tütünün haram olup olmadığı sorulur. O şöyle cevap verir:
Tütün çürük olursa Lüle kırık olursa Çubuk erik olursa İçende Yörük olursa haramdır. Tütün Şiraz olursa Lüle Burgaz olursa Çubuk kiraz olursa İçen de Laz olursa helâldir.
Kitabımıza birçok şiirlerini aldığımız Şair Eşref rind meşrep, zarif, nahif yapılı biridir. İçki ve tütünün kendine ne kadar zarar verdiğini, sevenleri acıyarak kendisine söylemişler, rica ve ısrarla bunlardan vazgeçmesini istemişler, bunun üzerine Eşref:
Tütünü ben içerim ben çekerim acısını Tütüne laf edenin anasını, bacısını
Diye başlayınca, ağzını kapamışlar ve “tamam, tamam, Allah iyiliğini versin, ne yaparsan yap” demişler!
Temel ağır ceza alıp hapse düşmüş, bunun üzüntüsü ile hiç durmadan sigara içer ve onun sebep olduğu hastalıklar sebebiyle her doktora gittikçe azalarını kesmeye başlarlar. Bu durum mahpus arkadaşı Dursun’un dikkatini çeker ve şöyle der: “Ula temel pilemedü zannetme, sen buradan ufak ufak firar ediyisin.”
Bektaşi tekkelerinde okunan ilâhi ve kaside türü şeylere “Nefes” denir. Bektaşi dedesi bir tekkeye misafir varmış ve görevliler ikram olsun diye “hangi nefesleri seversen onları okuyalım” demişler, erenler şöyle demiş: “Evlâdım ben iki nefesi severim, biri sigaramın nefesi biri de kaynanamın son nefesi”([3])
Yakın tarihimizin mütefekkiri, feylesofu ve şairi, rahmetli Ferit Kam derki:
Medeniyette çok terakki var Galiba müntehasını bulacak Bu terakki devam ederse eğer Beşeriyet belâsını bulacak
Gerçekten medeniyet ve entellik adına kullanılan içki, kumar, uyuşturucu, sigara gibi kötü alışkanlıkları sebebiyle beşeriyet belâsını bulacak Allah muhafaza.
Dipnotlar:
1- İzzettin Barış, “Sigara ve Gençlik”, Kültür Bakanlığı Yay. s. 23-29.
2- ABD Daly Mirrar dan iktibasla, Milliyet Gazetesi, 23. 09. 1992.
Terakki: İlerleme, Münteha: Son Bî-hesab: Hesapsız, Şek: Şüphe, Nev’i-mahluk: Yaratılmışlar, mahlukat.
3- Hilmi Yücebaş, “Hiciv ve Mizah Edebiyatı Antolojisi”, L & M Yay. İst. 2004, s.554
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.