SİGARANIN SAĞLIĞIMIZA VERDİĞİ BÜYÜK ZARARLAR
04 Haziran 2020, Perşembe 09:07Sigara, 18. Yüzyıldan bu yana insan sağlığına çok büyük zarar vermiş, halen yüksek oranda zarar vermeye devam eden ve hepimizin olabildiğince uzak durması gereken bir zehirdir.
Aslında sigara içme eylemi, bulaşıcı bir psikiyatrik hastalık kabul edilmektedir. İnsanlar arasında kuşaktan kuşağa görerek-duyarak bulaşır. Doğduğumuz andan itibaren çevremizdeki milyarlarca sigara içicisine ait on binlerce bilinçaltı kayıt ve sigara firmalarının bunları güçlendirmek için kurduğu tuzaklar sayesinde daha çocukken zihnimize bulaşır. Bu aslında kitlesel bir beyin yıkama programıdır (https://tr.wikipedia.org/wiki/Sigara).
Sağlık Bakanlığı verilerine göre dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tütün kullanımı, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak kabul edilmekte ve doğum öncesi dönemden başlayarak, insan yaşamının bütün evrelerinde ölüme kadar götüren pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır (https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/bagimliliklamucadele-haberler/sigara-birakma-hizmetleri.html).
Sigara dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur ve yüksek oranda nikotin içerdiği için bağımlılık yapma potansiyeline sahiptir. Sigara, nargile, pipo içme veya dumanının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturur. Tütün ürünlerinde 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Sigara ve dumansız tütünler de yüksek düzeyde zehir içermektedir.
Sigara içenlerde kalp krizi riski 4 kat, mesane ve prostat kanseri riski 2 kat, kalp hastası olma riski 3 kat, bronşit riski 10 kat, rahim ağzı kanseri riski 16 kat ve akciğer kanseri olma riski 22 kat artmaktadır.
Günümüzde covit-19 (coronavirüsü) bulaşıcı hastalığının sigara içenlerde 14 kat ağır geçirildiği uzmanlarımız tarafından tekrar tekrar açıklanmıştır. Prof. Dr. Cevdet Erdöl’e göre de “sigara tütünü ile solunan duman, öksürme veya hapşırmayı tetikleyerek SARS-CoV-2 içeren aerosollerin üretilmesine ve çevresel yüzeylerin enfekte olmasına neden olur. Bu nedenle sigara içmek, hem aktif hem de pasif içenlerde virüs için olası bir bulaşma şeklidir. Hastalık bulaşması için ilave bir risk faktörü olarak değerlendirilmelidir.”
Bir topluluk ve aile içerisinde sigara içenler sadece kendilerine büyük oranda zarar vermekle kalmaz aynı zamanda yakın çevrelerindeki insanlara, ailelerine ve çocuklara da zarar verirler. Bu davranış, günümüz İslam bilginlerine göre büyük bir kul hakkı ihlalidir ve başkalarının hayatına kastetmektir.
Yeşilay’ın verdiği bilgilere göre pasif içicilik de sigara içmek gibi sağlığı çok olumsuz etkilemektedir.Tütün dumanına maruz kalmak da kanser, kalp hastalıkları ve KOAH gibi birçok hastalığa neden olmaktadır.Çocuklar tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassastırlar.Tütün dumanına sadece 30 dakika bile maruz kalmak, uzun süreli sigara kullanıcılarında beliren fiziksel etkileri ortaya çıkarmaktadır.
Pasif içici, sigara kullanmayan ama sigara dumanına maruz kalan kişidir. Pasif içici olmanın etkileri sigara dumanına maruz kalmanın zamanı, yoğunluğu ve sıklığına göre değişmekle beraber her yıl milyonlarca insan sigaranın neden olduğu hastalıklar nedeni ile ölmektedir (https://yesilay.org.tr/tr/bagimlilik/tutun-bagimliligi).
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl 600.000 kişi pasif içicilikten ve Türkiye'deki erkeklerin 0'u ve kadınların 'si sigaradan ölmektedir. Prof. Dr. Toker Ergüder’in verdiği bilgilere göre ise dünyada sigara kullanan kişi sayısı 1.3 milyar iken halen ülkemizde sigara kullanan kişi sayısı 19.800.000 kişidir. Sigara kaynaklı hasta sayısı ise 892.764’tür. Dünyada bir günde 21.917 kişi sigaradan kaynaklanan hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Ülkemizde sigara nedeniyle her yıl ölen kişi sayısı ise 121.000, günlük ölen sayısı ise 332’dir.
Tütün ürünleri, kullanıcılarının yarısını öldürmektedir ve bu nedenle dünya genelinde her yıl 8 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Bunların 1.2 milyonu kendileri hiç sigara içmediği halde başkasının içtiği sigaranın veya nargilenin dumanına maruz kalarak hayatını kaybeden pasif içicilerdir.Ayrıca Türkiye’de sigara kaynaklı toplam ekonomik zarar 23 milyar TL’dir. Bir kişinin sigaraya yılda harcadığı ortalama masraf 7.540 TL’dir. Bu ne büyük israf ve ekonomik kayıptır!
Bütün bu bilgiler ışığında sigara ve diğer tütün ürünlerinin sağlığımıza ve ekonomimize verdiği büyük zararlar ortadadır. Bu süreçte özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin sigaradan ve tütün endüstrisinden korunması, sağlıklı nesiller olarak yetiştirilmesi hepimizin görev ve sorumluluğudur.
Ülkemizde devletimiz, Sağlık Bakanlığımız, Yeşilay gibi derneklerimiz sigara ve tütün bağımlılığı ile mücadele etmektedir. Ayrıca tütün ürünü kullanan bireyler, bu ürünleri bırakmaları için teşvik edilmekte ve bırakmak isteyenlere ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla destek sağlanmaktadır.
Gelin hep birlikte sigara ve tütün bağımlılığı ile mücadele edelim. Özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi her türlü zararlı alışkanlıktan korumaya çalışalım. Ne mutlu hem kendisinin hem de çevresindekilerin sağlığına değer verenlere.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.