Sigaraya Niçin Başlanır (2)
15 Şubat 2019, Cuma 08:19Yeterince büyüdüğünü ve olgunlaştığını gösterme iddiası: Çocuklar bir an önce büyümek ve büyüklerin kategorisine dâhil olmak isterler. Bunun için büyüklerden gördüklerini taklit ederler ve büyüdüklerini ispata çalışırlar. Bazıları sigara içmeye, hatta içkiye kumara el atmaya, bazıları babasının jileti ile tıraş olmaya, bazıları babasının arabasını aşırıp kullanmaya kalkar. Bu davranışlar etrafa yeterince büyüdüğünü ilân etmenin tezahürleridir.
Özellikle ergenlik döneminde gruptan kopmamak, gurup içinde kendini ispata çalışmak veya üstünlük sağlamak: Bu dönemde çocuklar veya gençler için birinci öncelik arkadaş gurubudur. Ekmekten sudan fazla arkadaşa muhtaçtırlar. Bunu bizzat şahsımda yaşamışımdır. Köyümde oyun arkadaşlarımın ailelerinin çiftleri, hayvanları, ekin ve harmanları var, bizim yoktu. Dolayısıyla onlar dağa taşa dağılıp gidince köyde yalnız başıma kalır, arkadaş için yanar kavrulurdum. İşte bu yalnızlığa düşmemek için gruba adapte olmak, onların adet ve alışkanlıklarını benimseyip, dışlanmamak için de bazı kötülüklere düşülebilir. Atalarımız; “kişi akranından azar” demişler. Peygamberimiz de; “kişi arkadaşının dini üzerinedir”(1) buyurur.
Gamlı, kasavetli olduğu zamanlarda kendine bir arkadaş bulma duygusu, üzüntü ve yalnızlığını giderme psikolojisi: Yapılan inceleme ve araştırmalar şunu göstermiştir ki; arkadaş grubu olmayan, yalnızlığa mahkûm olan gençler hatta ergenler daha fazla suç işlemekte, stres ve sıkıntıya girmekte, zararlı alışkanlıklara müptela olmaktadırlar. Çünkü “yalnızlık Allah’a mahsus” derler. Günümüzdeki sosyal hayat da, insanları özellikle gençleri masa başına, ekran karşısına, apartman odasına mahkûm etmektedir. Dolayısıyla insanlar sigara ve türevlerini bir arkadaş telâkki edebilmektedirler.
Sigaranın verdiği zarara inanmama: Bu zararlar birden bire ortaya çıkmadığı, uzun zaman sonra etkisini gösterdiği için, kişilerde özellikle gençlerde bu zararlara inanmama, yazılan ve söylenenleri şüphe ile karşılama, aldırmama psikolojisi oluşmaktadır.
Ailelerin ilgisizliği veya ilgilenen kişilerin uyguladığı yanlış metot: Gençlerin tiryaki olmasında en büyük etken görülmektedir. Onları dövme, azarlama, hakaret ve tehdit etme, emsallerinin yanında küçük düşürme, harçlığından kesme gibi davranışlar tamamen aksi tesir yapabilmektedir. Evlatlarımızı tamamen kaybetmemek istiyorsak bu hususta çok hassas, bilgili ve tecrübeli olmak ve davranmak durumundayız.
Rol model gösterilen kişiler: Gençler kendinden büyük meşhur ve popüler kişilerin hayranı ve hastasıdırlar. Onlar gibi olmak istedikleri jönleri, kahramanları, tabuları vardır. İşte bu tutkun oldukları kişiler tiryaki ise, kötü alışkanlıkları varsa, kendi gibi olmak isteyen gençlere tesir eder. Onun için bu statüde olan kişiler, kötü alışkanlıkları varsa, bunları mutlaka gizlemeleri gerekmektedir. Peygamber Efendimiz bu hususa parmak basıyor ve şöyle buyuruyor: “İyi hususlara örnek olan kişilere, kendisini örnek alan kişilerin yaptıklarından sevap ve fazilet vardır. Kötü hususlara numune olan kişilere de o kötülükleri yapanların vebal ve günahlarından pay vardır.”(2)
Medyanın tesiri: Yapılan inceleme ve tetkikler göstermiştir ki; İnsan % 1 tadarak, % 1,5 dokunarak, % 3,5 koklayarak, işiterek,
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.