TARİH
28 Ağustos 2019, Çarşamba 09:07Âlemi ahmak sanıp başladık âlâyişe
Hokkabazlık karıştı her davaya, her işe
Küfretmek âdet oldu şeref dolu geçmişe
Ağzını açsan hemen bir yumruk iner başa
Bu derde bir çare bul, muhterem Marko Paşa
Abdullah Çağlayan
Tarih çok önemli bir ilim dalıdır. Kur’an-ı Kerimi tetkik ettiğimizde görülür ki, yarıdan fazlası tarih ve geçmişle ilgilidir. Konuyla ilgili hadislerde ve Peygamberimizin teşvikleri de vardır. İmam Şafinin de; “tarih okuyanın aklının artacağına, tecrübesinin gelişeceğine” dair tavsiyeleri vardır. Bu konuyla ilgili güzel sözlerden bazıları:
“Geçmişine sırt çeviren bir kimse, geleceğini tasarlamayı hak edemez.” Oscar Wilde
“Tarih öğrenmeyenler, onu tekrar yaşamak zorunda kalırlar.” Santayava
“Gelecekte bizi nelerin beklediğinin en iyi falcısı, geçmişte başımıza gelenlerdir.” John Sheran
"Kökünü beğenmeyen dal, dalını beğenmeyen meyve çabuk çürür. " N.F. Kısakürek
“Tarihini bilmeyen milletlerin haritasını, başkaları çizer.”
“Tarih, bir anlamda milletlerin kutsal kitabıdır, en önemli, vazgeçilmez kitabı; varlık ve etkinliklerinin aynası; ilham ve kurallarının sicili; ataların torunlarına vasiyeti; hâlihazırın açıklaması ve ona yapılan ilâvedir, dahası, geleceğin numune-i imtisalidir…” Liah Greenfeld.
“Bugünü anlamak için bütün geçmişi seferber etmeliyiz.”
Fernand Braudel
Ünlü Fransız tarihçisi Fernand Braudel (1902-1985) tarihi üç katlı bir eve benzetir. Orta katta oturursun, ama alt katın üzerinde oturursun. Üst kat tamamlanmamış orada bazı değişiklikler yenilikler yapar durursun.(1)
Merhum Osman Turan bu gerçeği şöyle dile getirir: "Tarih bir milletin hâfızası gibidir. Hâfızası olmayan insan ne ise, Tarihini bilmeyen insan da odur."(2)
“Bugün ile geçmişin arasında bir kavga başlatacak olursak geleceği kaybetme tehlikesine düşeriz.” W. Churchıll
“Tarih bilmeyen diplomat, pusula bilmeyen kaptana benzer. Her ikisinde de karaya oturma tehlikesi muhakkaktır.” Cevdet Paşa
“Atalarının dindarlığı ile kurtulacağını zannederler, babalarının yemesiyle kendi karınlarının doyacağını sananlara benzer.” İmam Gazali
“Senden önce gelenlerden ibret al, ama senden sonra gelenlere ibret olma.” Sokrat
“Geçmişine taş atanın, geleceğine gülle atarlar.”
Bahtiyar Vahapzâde
“Tarihsiz tekâmül olmaz, Eski başka, eskimiş başkadır. Nice eskiler vardır ki, hiç eskimezler.” Peyami Safa
1967 de Arap âlemi ile 3 milyon nüfuslu İsrail arasında Altı gün Savaşları diye tarihe geçen bir savaş olmuş ve Araplar büyük hezimet yaşamışlar, bütün savaş araç-gereçlerini kaybetmişler ve dünyaya rezil olmuşlardır.
İsrail’in o günkü genelkurmay başkanı Moşe Dayan’a “bunu nasıl başardıklarını” sormuşlar, O; “Yavuz Sultan Selim’in stratejisini kullanarak,(3)yani Araplara hiç beklemedikleri bir yönden, Arapların hayallerinden bile geçmeyen bir cihetten saldırarak” demiş. “Peki, bu tarihi olayı düşünerek Araplar ona göre, sizin metodunuzu tahmin ederek hazırlık yapmış olsalardı ne yapacaktınız?” demişler, Moşe Dayan’ın sözü ibretlik ama gerçeğin ta kendisi olmuş; “O zaman bizi kimse kurtaramazdı ama Müslümanlar tarih okumazlar.” demiş.(4)
İleriye gitmek isteyen geriye gitmek mecburiyetindedir. Top tüfek bile geriye teper. Geçmiş ölmüş ve kıymetsiz ise antikalara ödenen milyon ve milyarlar neye? Tıp talebeleri ileriyi öğrenebilmek için geriden yani ölüden kadavradan faydalanırlar.
Hamdullah Suphi Tanrıöver Milli Eğitim Bakanı iken, Yugoslavya'nın en büyük şairlerinden Tatelesko'yu İstanbul’a davet eder. Tatelesko, Kanûnî Sultan Süleyman'ın Türbesini ziyaret etmek isteyip, türbenin kapalı, bakımsız, pejmürde olduğunu görünce bizimkilere şöyle der:
"Tarihi olmayanların bile, milli birlik ve beraberliklerini sağlayabilmek, gençliğine bir gâye ve ideal verebilmek için, efsaneler uydurdukları bir dönemde, sizin buraları kapalı tutmanız ne kadar abes?”(5)
Kanûnî Sultan Süleyman’ın doğumunun 505. yıldönümü tüm yurtta değil ama sadece Trabzon da kutlandı. Çünkü Kanûnî, Babası Yavuz Trabzon Valisi iken orda doğmuştur. Trabzon’da kutlanış sebebi ise şöyle;
1995’te Trabzon Valisi Alâaddin Yüksel, Süleyman Demirel Başkanlığındaki heyetle birlikte Macaristan’a gitmiştir. Kanûnî’nin doğumunun 500. yılını ve Zigetvar kuşatmasını kutlayan Macarlar, o ara bizim valimize: “500. yıl dolayısıyla Kanûnî’nin doğduğu Trabzon da neler yapıldığını” soruyorlar. Cevap yok tabi. Çünkü valimiz de orada öğreniyor. Döner dönmez Trabzon da Muhteşem Süleyman Vakfını kuruyor.(6)
Konfüçyüs “Bir neslin kaderini bir önceki nesil tayın eder.” demiştir. Bizim neslin kaderini bir önceki nesil hiçte iyi çizmemiş, “Aslını inkâr eden haramzadedir” atasözünde olduğu gibi, tarihin, geçmişini, ceddini, topyekûn inkâr edip, sanki UFO’larla gökten indiklerini zanneden bir önceki nesil, tarihe nam şan ve şeref veren bir milletin ve devletin köküne kezzap dökmüş ve dün dünyanın süper gücü iken, bugün Yunan palikaryasının, lânetlenmiş Siyonistlerin bile oyuncağı haline gelmişiz. Fakat şairin:
Ölmedi bu millet ölmez şanlıdır
İşte şemri-i celâdet kanlıdır
Dediği gibi, inşallah her şeye rağmen bu millet ölmedi ve son zamanlardaki diriliş bunun en bariz delilidir. Allah’a sonsuz şükürler olsun.
Dipnotlar:
1- Türk Edebiyatı Dergisi, Haziran 2004, sayı 368, s. 6.
2- Yılmaz Öztuna, “Tarih Sohbetleri”, Ötüken yay. İst. 1988, s. 50.
3- Mısır Seferinde Tomanbay Yavuzu denizden beklemiş, çakmalı toplarını denize
mütevecci¬hen yerleştirmiş, hazırlığını ona göre yapmış, ama Yavuz Tarihte bir ilki
gerçekleşti¬rip, Sina Çölünü geçip, Arapların arkasına inivermiştir.
4- Rokach, Livia, “İsrail’in Kutsal Terörü”, Çev. Zeynep Neşe, Belge Yay. İst. 1984, s. 20.
5- Akif Cemil, “Hamdullah Suphi Anlatıyor”, Zafer Dergisi, sayı 225, s. 7.
6- Milli¬yet Gazetesi, 30. 04. 2000
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.