TOPLUMSAL SORUMLULUK
03 Ekim 2018, Çarşamba 09:20Piyasalardaki güven bunalımı sürüyor.Bir tarafta küçük esnaf,tüccar ve sanayici karşı tarafta vatandaş. Taraflar biri birine olan güveni ne yazık ki büyük oranda kaybetmiş durumda. Krizden daha vahim ve tehlikeli olan bu güvensizlik ortamı olmalı. Güven yok artık.
Elektrik ve doğalgaza her ay periyodik olarak yapılan zamlar, en başta sanayi sektörünü zorlamaya başladı. İmalata dayalı sanayi gelen zamlar karşısında, artan yüksek faiz karşısında ayakta kalmaya ve varlığını sürdürme çalışıyor. Bu arada haklarında gerçek olan, olmayan sözler de işin başka bir boyutu.
Küçük esnaf, tüccar da yaşanan sıkıntılardan doğal olarak etkileniyor. Anlayacağınız ekonomideki dalgalanma ve belirsizlik tarafları etkisi ve kontrolü altına almış görünüyor. Böyle ortamlarda laf ve söz de çok oluyor.
İnşaat ve gıda sektörü ister toptan olsun, isterse perakende olsun söylentilerden en çok etkilenen kesim. Peki söylenenlerin tamamı yalan ve gerçek dışı mı? Bunu ayıramıyoruz. Toptancı bir yaklaşımla en prestijli firmaları kefenin içine atıyor ve haklarında kendilerinin dahi bilgisi olmayan hikayelerini anlatıyoruz.
Peki konuşulanların hepsi asılsız mı?
Hepsi yalan ve yanlış mı?
Hepsi doğru mu?
Vatandaş hengi gerekçeye göre fikir beyan ediyor? Vatandaş varsayım ve tahmin üzerine piyasalar hakkında görüş belirtiyor büyük ölçüde.
Hiç mi gerçek yanı yok söylenenlerin? Hiç olmaz olur mu? Elbette var. Daha çok perakende sektörünün tutum ve davranışlarından ileri geliyor bu durum.
Mesela, elindeki malı yerine koyamayacağı korkusuyla satmak istemeyen esnafın olduğu sır değil artık. Ayrıca aynı malı farklı dükkan ve mağazada, farklı fiyatla satan esnaf da var. Vatandaş bu kriz döneminde olabildiğince makul fiyatla ihtiyacını gidermeye çalışırken, esnaf da ayakta kalmaya çalışıyor. Yani piyasalarda taraflar arasında bir panik söz konusu. Gerçekten küçük olsun, büyük olsun taraflar zor bir kavşakta.
Gerçek şu ki: İmalatçı zorda,
Küçük esnaf zor da, büyük esnaf zorda.
Sanayici zorda.
Yüksek faiz, elektrik ve doğalgaza yapılan zam her türlü girdinin maliyetini yükseltti.
Bu durum karşısında birilerinin artık bir şeyler söylemesinin zamanı derken Konya Ticaret Odası,Konya Ticaret Borsası ve Konya Sanayi Odası ortak bir açıklama yaparak, sorumluluk çağrısında bulundu. Böyle bir açıklama iyi oldu ayrıca gerekiyordu.
“Asılsız söylentilerle, dedikodu yaparak firmaların ticari itibarı zedelenmemeli.Ticari ahlaka aykırı davrananlar da denetlenmelidir. Haksız kazanç elde etme faaliyeti içerisinde olanlara karşı kanunların elverdiği çerçeve içerisinde harket edilmelidir.”
Odaların açıklaması iyi hazırlanmış ve çerçevisi iyi çizilmiş bir açıklama. Açıklamanın içerisinde esnaf var, tüccar var, sanayici var, vatandaş var. Tarafların hak ve sorumlulukları ortaya konulmuş ve bazı gerçekler de ifade edilmiş. Mesela, bazı firmaların finansal açıdan zorlandıkları gibi.
Gerçekten zor bir süreçten geçiliyor.
Ticari piyasalardaki oyuncular tedirgin.
Yaşananların en önemli nedeni, yarın ne olacağının tahmin edilememesinden ileri geliyor.
Piyasalar en azından yarın ne olacağını bilmek istiyor. Tam da sular duruluyor derken, farklı bir şok gelişme gündeme geliyor. Elektrik ve doğalgaza yapılan zam gibi.
Zor bir süreç.Toplumsal sorumluluk, tavır ve anlayış sorunun çözümünde işe yarayabilir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.