TORKU’DAN BİR YENİLİK DAHA
13 Mart 2020, Cuma 09:03Anlaşılan o ki; Konya Şeker ve TORKU markası yeni projelerden ve yeniliklerden vazgeçmeyecek.
Zaten vazgeçmesinler.
Aman vazgeçmek gibi bir hataya düşmesinler.
Maliyeti fazla olmayan fakat ülke ekonomisine ve insan sağlığına faydaları olan proje ve araştırmalar, Konya Şeker’i yükseltiyor. Aynı şekilde TORKU’yu da yükseltiyor ve dünyada benzerleri arasında yüksek prestijli bir marka yapıyor.
Yineleyelim: Aman maliyeti fazla olmayan proje ve araştırmalardan vazgeçmesinler.
Biliyoruz ki; onlara kolaycılar ve milli olmayanlar kızacak.
“Bu da nerden çıktı? Konya Şeker ve TORKU çok olmaya başladı” diyecek ve homurdanacak.
Bu görüşte olanlardan korkmamak lazım.
Önemli olan ülkenin ve insanların kazanması.
Bu yolda birilerinin cesaret göstermesi, fedakarlık yapması ve yerleşmiş kalıpları yıkması gerekiyor. Konya Şeker tam da bunu yapıyor.
Peki son olarak ne yaptılar, yaptıkları ne?
İsterseniz ilk önce Türkiye için çok önemli olan bir hizmetten henüz bilmeyenler ve bildiği halde unutanlar için bir kaç paragraf ile söz edelim ve hatırlatmış olalım.
Konya Şeker bundan bir süre önce bazı bitki türlerinde yerli tohum üretimini hayata geçirdi.Kurulan labaratuvarlarda yerli tohum üretiliyor. Tarım sektörü ve milli ekonomi için devrim netiliğinde olan bu çalışmayı ülke insanları olarak ayağa kalkıp alkışlamak lazım.
Tarımda özellikle de tarımın bazı ürün çeşitlerinde ithalatçı bir ülkeydik.
Başta İsrail olmak üzere bir takım ülkelerden yıllardır tohum ithalatı yapıyorduk.
İthal ettiğimiz ülkeler ne yazık ki bazen geni ile oynanmış tohumları da bize kakaladı.
Sözde tarım ülkesiydik lakin yerli ve milli tohum noktasında yoksulluk içindeydik.
Konya Şeker tohumda dışa bağımlılığın önüne geçebilmek için önemli bir adım attı ve ve bazı ürün desenlerinde yerli tohum üretimini hayata geçirdi.
Burda üretilen tohumlar Türkiye’nin yerli tohum ihtiyıcını karşılar mı?
Elbette karşılamaz, karşılayamaz.
Ama hiç değilse kısmen de olsa bölgenin ihtiyacını karşılar ve ayrıca örnek teşkil eder.
TORKU’DAN BİR YENİLİK DAHA
Ülkemizin milli yiyeceklerinden olan yoğurt iki şekilde üretilir.
1. Köylerde yaşayan insanların ürettikleri mayalardan. En doğal ve en makbul olan yoğurt aslında bu şekilde elde edilen yoğurt.
2. Endüstride ithal mayalardan elde edilen yoğurt. Şehirlerde kullandığımız yoğurtların mayalarını ithal ediyoruz. Türkiye süt sanayi kullanılmak üzere her yıl 25-30 milyon dolar ödeyerek bakteri ithal ediyor . İthal edilen bakteriler yoğurt ve maya yapımında kullanıyor.
Yoğurt mayalarını doğrudan satan ülkeler de var. Mesela; Bulgaristan, Yunanistan ve bazı Asya ülkeleri gibi.
Bulgaristan demişişken.. Bulgaristan, yoğurdan anavatanı olarak kabul edilir. Hollanda peynirde nasıl dünya lideri bir ülke ise, Bulgaristan’da yoğurt alanında dünyada söz sahibi bir ülke.
Bulgaristan’ın bu alandaki liderliği son 20 yılda zayıflamakla birlikte hala söz sahibi. Bulgaristan aynı zamanda dünyaya süt endüstrisi için maya üretiyor.Yunanistan’da bu alanda söz sahibi bir ülke.Bir tarım ve hayvancılık ülkesi olan ülkemiz ise ne yazık ki bu konuda köylerimiz dışında mayası yerli ve doğal olan yoğurt yapımına bir türlü geçebilmiş değil.
Yakın geçmişte Tarım Bakanlığı öncülüğünde Atatürk Orman Çiftlği ile Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü arasında bir işbirliği yapıldı. Anadolu’da köylerden toplanan yoğurtlardan elde edilen bakterilerden süt endüstrisi için bir ara maya üretildi. Lakin bu proje uzun ömürlü olmadı ve atıl kaldı.
Sonra köylerimiz dışında yaşayan insanlar olarak milli yoğurt ve milli ayran yiyemedik, içemedik.
En sonra TORKU ile Gıda ve Tarım Üniversitesi işbirliği yaptı. İşbirliğinin hedefi yoğurt yapımında yerli ve milli mayaydı. Hedeflerine ulaştılar. Köylerden yoğurt kültürünün toplanması ile elde edilen materyallerden endüstriyel yoğurt yapımında kullanılmak üzere yerli ve milli maya üretildi. Böylece TORKU kendi tesislerinde ithal mayayı üretim sürecinden çıkardı. Ürettikleri yerli maya sayesinde TORKU yoğurtlarının kalitesi, lezzeti arttı. Yoğurdun raf ömrü uzadı ve doğal yoğurt haline geldi.
TORKU ayrıca bir de teneke kutularda yerli içecek yaparak piyasaya sürdü. Bunun tadı da, adıda gerçekten çok güzel. Yarıştığı alandaki gazlı içeçeklere on basar. İçildiğinde zararlı yanları olmayan bir içecek türü.
Konya Şeker ve TORKU insanlık alemi için hizmetlerin en faydalı ve hayırlı olanını yapıyor.Bu hizmetler riski olmayan ve geleceği belirsiz olmayan hizmetler. Bu hizmetleri yaparken çok para harcamaya, çok para vermeye de gerek yok.
TORKU’nun yoğurt yapımında yerli ve milli maya üretmesi, aynı şekilde tarım alanında da yerli ve milli tohum üretimine geçmesi örnek alınması gereken hizmetler.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.