TÜRKİYE DE SEZERYANI ARTIRAN SEBEPLER- 3
27 Ocak 2015, Salı 08:203-Normal doğum için doktor ve sağlık personelinin yıllar içinde sezeryan artışına bağlı olarak tecrübesinin azalması ( yeni Jenerasyon sağlık ekibinin normal doğum tecrübesi olmadan yetişmesi)
Sezeryan oranı yıllar içinde %15 lerden %50 lere çıkarken daha önce normal doğum yaptırılan bazı hasta grupları sezeryan yapılan hasta grubuna girmistir.
Vakum ,forseps uygulaması günümüzde terkedilme noktasına gelmiştir.Daha önceki yıllarda normal doğum yaptırılan multipar (daha önce en az bir defa normal doğumu olan) hastalar,ikiz gebeliklerin çoğunluğunu normal doğum yerine sezeryan ile doğum yaptırılır olmuştur.
Hekimler yıllar içinde riski yüksek olabilecek doğumlarda normal doğumu denemeden sezeryanı tercih etmiştir.Aslında meselenin temelinde defansif tıp yatmaktadır.Yıllar içinde normal doğum sonu olan herşeyde hekimin ya da sağlık personelinin sorumlu gösterilmesi hekimlerin normal doğumdan uzaklaşmasına yol açmıştır .
Yaklaşık 8-10 yıl içinde yetişen kadın doğum uzmanları obstetrik ultrasonografi ve hasta takibi konusunda daha iyi yetişirken ,normal doğumu sağlamaktaki uygulamalarda yeterli tecrübe kazanamamaktadır.Bir çok kadın doğum uzmani yeterli sayıda vakum forseps uygulaması görmeden yetişmektir.Makad gelişlerde normal doğum çok nadir yaptırılmakta asistan eğitimi bu kanuda da yetersiz kalmaktadır.Bu tür uygulamalar yapıldıkça öğrenilir.Hiçbir zaman bir iki görmeyle ya da bir iki yapmakla öğrenilecek uygulamalar değildir.
Tıp kitaplarında normal doğum için doğum sanatı tabiri kullanılır.Doğum sanatı da zaman için de olgunlaşır.Ancak günümüzde doğumun bazı yöntemleri doğumun unutulan sanatları arasına girme noktasına gelmiştir.Sezeryan gerekliliği dışında normal doğumu sağlamak için yapılacak uygulamaların yerini almıştır. Uzmanlığını almış hekimlere yeniden bu işlemleri öğretmek zor bir süreçtir.
Geçmiş yıllarda bir kadın doğum uzmanı bayanın kendi doğumunda normal doğum için forseps uygulaması gerektiğinde uygulamayı reddetti ve sezeryan istedi.Halbuki pelvis çıkımında sezeryan forsepse göre daha risklidir.Sebep ise doktor hanım yıllar içine kendi forsepsi görmedi,kullanmadı bu sebepten bildiği sezeryan kendin de bile daha uygun geliyor .
Sağlık Müdürlüğünden bir ilçeye görevli gittiğimizde doğum odasını gezerken forseps ve vakumun yerini sorduğumuzda forsepsin olmadığı söylendi. Vakumu ise uzun süre aradıktan sonra bulundu. Doktorun ve görevli ebelerin savunması ilginçti:’’zaten bunları kullanmıyoruz ki! ’’
Çıkımda başın uzun süre doğmadığı durumlarda Vakum ve forseps uygulaması gereklidir.Eğer hekimin bu konuda tecrübesi yoksa,sezeryana yönelmesi kaçınılmazdır.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.