VALİLİK BİNASI
17 Aralık 2018, Pazartesi 08:56İlk olarak Necati Çetinkaya’nın valilik yaptığı dönemde, Konya’ya yeni valilik binası gündeme gelmişti
1980’li yılların ikinci yarısıydı ve bugünkü Maliye Sarayı’nın temelini dönemin Başbakanı olan Turgut Özal atmıştı. Maliye Sarayı olarak temeli atılan ve başlangıçta yirmi dört kat olması palanlanan inşaatın valilik binası olabileceği üzerinde duruldu. Vali Necati Çetinkaya inşaata o gözle baktı ve yetkililerle bazı görüşmeler yaptı. Lakin bir sonuç alınımadı. Karar verilmişti bir kere, orası Konya’nın Maliye Sarayı olacaktı ve bütün Vergi Daireleri aynı çatı altında bir araya getirilecekti.
Sonraki yıllarda yeni Valilik binasınıyla ilgili bir takım çalışmalar yürütüldü. En önemli ve kayda değer çalışma ise Vali Atilla Vural döneminde gerçekleştiildi. Yıl, 1995. Atilla Vural Konya Valisi, Halil Ürün’de Büyükşehir Belediye Başkanıydı. Yeni Valilik binası bir kere daha ve yeniden gündemdeydi.
1995’de Valilik Makamı ile Büyükşehir Belediyesi arasında bir protokol imzalandı.Protokol yeni Valilik binasının yapılmasıyla ilgili arsa devrini öngörüyordu. Arsa, bugünkü Uluşahin İş Merkezi civarındaydı. Valilik binasının yapılması kesinleşmişti ve her iş usulüne göre tamamlanmıştı. Ancak ne var ki bakanlık inşaat ödeneğini 1996 yılı bütçesinden vermeyi kararlaştırınca, inşaatın temel atma töreni bir başka bahara kaldı. Aradan yirmi iki yıl geçti ve o bahar hala gelmedi.
Ne oldu, neden gelmedi beklenen bahar?
Konyalı ilgi göstermedi her şeyden önc e.
Atilla Vural’dan sonra gelen valiler bu konuya ilgilenmedi hiç. Sanki böyle bir konu hiç gündeme gelmemiş gibi davrandılar. Vilayetin geçmişteki ajandasındaki bu konuya dönüp bakmadılar. Aynı şekilde yerel yöneticiler ve siyasetçiler de ilgilenmedi konuyla.
Konya, yeni Valilik binası ihtiyacını takip etmeyince bakanlık ve hükümetler de ilgi göstermedi. Dolayısıyle Devlet Planlama Teşkilatının o yıllarda onayı da alındığı halde yeni Valilik binası projesi atıl kaldı ve bir türlü gerçekleşmedi. Bu vesileyle soralım acaba protokolla devri sağlanan o arsa ne oldu? Valiliğin envanterinde duruyor mu o arsa? Ya da bir yerlere verildi mi, satıldı ma sonraki yıllarda acaba?
En son Konya Valilerinden Aydın Nezih Doğan Konya’ya yeni bir Valilik binasının gerektiği üzerinde durmuştu. Vali bey bir görüşmemiz sırasında konuyu kendiliğinden açmış ve şöyle demişti. “İçinde bulunduğumuz bina tarihi bir bina. Başka bir şekilde değerlendirilmesi uygun olur. Konya’ya yeni bir valilik binası yapılmalı. Bunun çalışmalarına başladık.”
Aydın Nezih Doğan epeyce valilik yaptı burda. Sert mizaçlı bir valiydi. Ama kendisi hizmet ehliydi. Çalışmaları bizzat takip eder ve gerçekleşmesini sağlardı. Valilik bürokrotlarını kontrol altına almış ve bir disiplin dahilinde şehri yönetiyordu. Projeleri vardı, Konya ‘ya dair. Yeni valilik binası da o projelerden sadece birisiydi.
Sormuştuk Aydın Nezih Doğan’a, ‘yeni valilik binası olarak nereyi düşünüyorsunuz?’ diye.Kendisi bize Ankara yolunda elli bin metrekare büyüklüğünde bir araziyi valilik binası olarak yapmayı düşündüklerini söylemişti. Galericilere varmadan hemen yolunda sağ tarafında kalan kamuya ait bir araziydi bize söz ettiği yer vali beyin.
Valilik binası gerçekleşse, bazı kamu kurumları aynı çatı altında bir araya gelecekti. Necati Çetinkaya’da, Atilla Vural’da, Aydın Nezih Doğan’da, bunun böyle olması gerektiğini düşünen valilerdi.Bugün buna daha çok ihtiyaç var. Valiliğe bağlı müdürlükler, valilik binası içerisinde yer bulamadıklarından dolayı şehrin muhtelif yerlerine dağılmış vaziyette. Bu durum hizmet alan vatandaşın işini zorlaştırıyor ayrıca valilik binası bir bütünlük arz etmiyor.
Yeni bir valilik binası yeniden gündeme gelmeli. Buna ihtiyaç var.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.