Yazılım
27 Ocak 2021, Çarşamba 08:55Bir önceki köşe yazımda, yazılımın öneminden bir nebze olsun bahsetmiş olsam da işin aslı millileşmekten geçmekte… Şöyle ki kaynak kodu, bilgisayar emirlerinin toplu haline verilen adı, kısacası DNA’sı, daha basiti ise hayat bulduğu satırlardır. Tabi hal böyle olunca kaynak kodları “Açık” ve “Kapalı” olmak üzere ikiye ayrılır. “Kapalı” olanlar yazan kişi ya da kişilerin tekelinde olup içeriğinde neyin olup bittiğini bir tek yazanın bildiği yazılımlardır. “Açık” kaynak kodlu olanlar ise yazan kişi ya da kişiler tarafından tamamen paylaşılmış, dağıtımı özgürleştirilmiş ve kişiselleştirilebilir türdür. Bizim de konumuz buradan yürüyecek.
Günümüzde Vergi daireleri, Belediyeler, MSB, Diyanet İşleri Başkanlığı ve birçok kamu kurumunda kullanımda olan “Açık Kaynak” kodlu sistemler ile hem daha güvenli hem de BEDAVA kullanılmaktadır. Çünkü kişiler, “Açık Kaynak” kodlu yazılımları kendi istek ve arzularına göre geliştirip kullanabilmektedir. Yıllardır kullanımda olan PARDUS, “Açık Kaynak” kodlu Linux sistem çekirdeğini kullanan özgür bir işletim sistemidir. TÜBİTAK tarafından geliştirilmektedir.
Neden bu konuya eğildim? Çünkü işin sadece maddi kısmı milyonlarca dolardan başlıyor olsa da veri gizliliği sebebiyle ACİLEN bu konuda tüm kamu, kurum ve kuruluşlarının istişare ederek konuya iştirak etmesi gerektiğine inanıyorum. Bunlar askeri teknoloji kadar elzem konulardır ve milletçe kimseye bağlı kalmadan yaşamamız gereken zamanlardan geçiyoruz.
Çok paranız olabilir, çok güvenli evlerde de oturabilirsiniz, size kimsenin ulaşamayacağını düşünüyor da olabilirsiniz. Ancak meselenin ehemmiyetine binaen bir örnekle dikkatinizi çekmek isterim; Kane Gamble isimli bir genç, bundan 6 yıl önce sosyal mühendislik kullanarak CIA müdürünün bilgilerini çalarak 20.000 FBI ajanının bilgilerine erişmiş bir ÇOCUKTUR… Örnekleri çoğaltılabilir olsa da siber dünya fiziksel gücü pek tartıya koymaz ama zekânın baskın çıktığı aşikardır.
“Amaann! Ne olacak ki benim bilgilerimi çalsalar? Ne yapacaklar ki benim sağlık kayıtlarımla” diyecek olanlar, şu telefon dolandırıcılarını birazcık araştırsınlar, derim. Kişinin bilgilerini DİJİTAL ortamlardan çalıp, o kişiye şantaj yaparak onca parasını maalesef kendi elleriyle vermesini sağlayabiliyorlar. Bunun adı sosyal mühendislik olsa da bilgiler DİJİTAL ortamlardan alınıyor.
Uyarması benden olsun, uygulaması herkesten.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.