ZENGİNİN MEZAR TAŞI KABRİ BİLE GÖRKEMLİ…. GARİBİNKİ YIKIN
19 Kasım 2022, Cumartesi 00:00Amerika’dan gelen bir tebligat dahası Büyükşehir’den gelen bir tebligat ile rengi siyah mezar taşı olduğu için yıkılması istenilen mezar yazımızın üzerine Balkanlar’dan tutunda Konya’da ki kabristanlara kadar inanılmaz mezarlıkların fotoğrafları gelmeye başladı.
Kimler geldi bu fotoğraflar bilgiler tabi ki gönül dostlarımızdan şehrin güzel insanlarından Konya’da yaşayan yörükleri beyinleri dolu dolu eşsiz insanlardan.
Bu insanlar gerçekten Konya’nın değeri.
Ama ne acıdır ki hiçbir zaman ve dönemde böyle bilgili donanımlı insanlardın elinden tutulmaz.
Onlar hep bir kenarda köşede sessizce beklerler.
………….
Neyse gelin yine böyle benim için çok kıymetli donanımlı bir abimin Konya’da ki farklı mezarlıklar ve mezar taşları ile bizi bilgilendirdiği meselelere.
“Merhaba değerli üstadım nasılsınız?
İyisiniz inşallah.
Her zamanki gibi sizin pencerenizden Konya gündemini takip ediyoruz.
Elhamdülillah bende iyiyim, çalışmaya devam ediyoruz.
…………..
Üstadım, mezarlık ve meslekler sosyolojisi üzerine acizane epeyce fotoğraf ve bilgi araştırması yaptım. Musalla mezarlığını epeyce taradım.
Bu bağlamda seçtiğim bazı fotoğrafları gönderiyorum.
Örneklerden biri yüksek demir tel ile çevirme,
1920'lerden 1940'lardan kalan 1990'lara kadar yapılmış.
Mezar taşları Türk İslam kültüründe özel bir yere sahip, vefat eden kişiye özel bir şahide olması kadar, kişinin mesleği, cinsiyeti, memleketi ve dahil olduğu asker, yönetici, edebiyatçı, mutasavvıf vb.
toplum kesimine göre Osmanlı döneminde başlıklar, sarık şekli ve desen ve motifler (gül, çiçek, çapa, kılıç) itibarıyla yapılmış ve bedii (güzel) sanatlar kısmına örnekler oluşturan mezarlar var. Türbe mimarisi de bize has çizgiler taşıyor. Bazıları ilmi özelliğiyle bazıları devlet ve topluma katkıları yönüyle inşa ediliyor.
Cumhuriyet dönemindeki mezar taşları ve halkın yaptırdığı taşların da yine güneş kursu içeren yeşil boyalı klasik biçimleri olduğu kadar şimdilerde tri color 3 renkli ve yaldızlı harf stili içeren taşlarda görülüyor. Ultra modern çizgide ise fotoğraflı, granit taşlar kadar digital gelişmelerin etkisiyle artık barkod'lu mezar taşları da var.
Barkodu okutturan ziyaretçiler merhumun özgeçmişimi okuyor, fotoğraflarına bakıyor ve ücretini öderseniz video kayıtlarını da izleyebiliyorsunuz.
Musalla mezarlığında birkaç tane barkod'lu mezar var.
Bir diğer trend ise sağlığında futbol fanatiği olan mevtalar için tuttuğu takımın sembolü monte edilmiş, rengi ile boyanmış hatta kulüp arması monte edilmiş kabirlerde mevcut.
Konyasporlu, Fenerbahçeli ve Beşiktaşlı merhum insanlara bizde bir kez daha Allah rahmet eylesin diyoruz.
………….
Mücessem ve mutantan mezar taşı yaptıran kişiler maliyetini üstlenebilen sosyo ekonomik güce sahip olan kişiler, her devirde böyle ola gelmiştir,
Birde mezar ve çevresini şahsi mülk veya tahsisli alan gibi görüp, yüksek demir tel, beton, parke taşı ile çeviren, parke taşları boyayan, mezar taşı etrafına saksılar monte edip zemine sabitleyen veya dört bir yanına çubuklar koyup üzerine saksı monte edilmiş ve doğal çiçek ekilmiş mezar sahipleri var. Konya'da var mı? bilemiyorum ama özel, satın alınmış ve "AİLE MEZAR YERİ" şeklinde tahsis edilmiş yerlerde bu tür ilave eklentilere izin verilebilir, yoksa umuma tahsis edilmiş kabristan içinde kendi yakınının mezarı etrafına 'gecekondu' türü eklemelere, diğer mezar sahiplerinin kul hakkına tecavüz edilmemelidir. Bu nedenle;
Belediyeler tarafından defin sonrası cenaze yakınları mevzuata uygun kabir taşı yapımı konusunda bilgilendirilmeli, mezar taşı yapım firmaları müşterilerine kuralları hatırlatmalı.
Mezarlıklar müdürlüğü bu tür yapımları baştan kontrol etmeli ve gerektiğinde normal hale dönüştürülmelidir.
İki kat beton atıp üstüne monte edilmiş.
2 kat mermer taban üstüne çıkılmış
“Birde böyleleri var, …….. ailesi, ………………… sahibi merhum kabirleri yerden 1-2 m yüksekte inşa edilmiş, aile kabri anlamında yer satın alınmış ise ve kurallar dahilinde yapılabiliyor ise mümkün değilse mevzuata bakmalı...”
Sadelik sanki fakire mahsus veya imkanları kısıtlı olana...
Tek Sille taşı, mozaik beton, tek mermer veya baş/ayak ucu şeklinde ve biraz daha hallice durumu iyi olan mozaik dört taş veya sade mermerden çevrilmiş dört köşe ve üzerinde sade yazılı tek taş olan genellikle yaygın.
KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEİYESZİ mezarlıklar yönetmeliği md.42'ye göre taşlarda renklendirme yapılmasına veya renklendirilmiş mezar taşlarının yapımına müsaade edilmez. .....desen dolguları boyanmasına müsade edilmez, ancak baş tarafındaki çizgiler ve desen dolguları altın yaldız rengi ile boyanabilir….
deniliyor, ancak Üç renk dolgulu mavi, kırmızı, siyah renk ve boyanmış taşlar var.
Etrafını park teli ile çevirip kilit takılmış
Bu da inşa halinde, emniyet tarafı şehitlikten önceki giriş kapısından girince dikkat çeken kural dışı mezar yeri yapım ve çevirme işlemleri ...
………………………
Anlamak isteyen anladı değil mi?
Gören gördü değil mi?
Başka bir şey yazmam gerekir mi?
Herkese selamlar saygılar
GÜNÜN OKKALI SÖZÜ
Karıncanın sırtına kendi ağırlığının üç mislini verip kuvvetlendiren Allah senin sırtına kaldıramayacağın yükü vermez korkma
NE ZAMAN ADAM OLURUZ?
Çöpleri çöp varillerinin içine attığımız zaman daha iyi ADAM oluruz.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.
Yorumlar
Oguz Oguz
19-11-2022 09:51Yahu Konya belediyesi işte, daha ne bekliyorsunuz. Bakan çeken yok. Sorsan haberimiz yok derler. Taşçı mezarliklar md ölçü şekil bildirip izin almiyor mu? Bekçi taş, beton, tahta, demir her neyse yapılirken başinda durmuyor mu? Yapıldıktan sonra fotograf cekilip mezarliklar müdürlüğüne bildirilmiyor mu ? Konya'da mezarlıklarda defin yasak olan yerde millet şehir dışında cenazesine yer ararken, torpilli yer tahsisi, mezar kazma, yıllık anlaşmalı periyodik mezar bakım gibi saçma sapan ayrı bir sektör kurulmuş. Çer çöp, kedi köpek yuvası olmuş. Bu mu dünya belediyeciliği pöfff...