ZİLHİCCE AYININ VE AREFE GÜNÜNÜN ÖNEMİ
08 Eylül 2016, Perşembe 08:34Zilhicce ayı Kur'an-ı Kerim'de bildirilen (Tevbe, 9/36) dört haram (hürmet edilmesi gereken) aydan (Buhari, Bed'u'l-halk 2) ve bu ayın ilk on günü hac aylarından sayılmıştır. (Buhari, Hacc 33) Zilhiccenin dokuzuncu günü olan arefe gününün fazileti de çok büyüktür. Bir yılın en üstün günü arefe günü, en üstün gecesi de "bin aydan daha hayırlı" kadir gecesidir.
Kur'ân-ı Kerîm'de geçen "on gece"nin (Fecr, 89/2) zilhiccenin bu on günü olduğu ifade edilmiştir. Hatta Hac sûresinin 28. âyetindeki "eyyâm-ı ma'lûmât" (bilinen günler) ile Bakara sûresinin 203. âyetinde geçen "eyyâm–ı ma'dûdât"'ı (sayılı günler) da Hz. İbn Abbâs, zilhiccenin ilk on günü ve eyyâm-ı teşrik (kurban bayramı günleri) olarak yorumlamıştır.
Ebu Bekre (r.a.) rivayet ediyor: Rasûlullah (veda haccında) devesi üzerinde oturdu. Devenin dizginini bir adam tutuyordu.
- Bugün hangi gündür? dedi.
Biz sükût ettik; o derecede ki, başka bir isim ile isimlendirecek zannettik;
- Kurbân günü değil mi? buyurdu.
- Evet, dedik. Sonra:
- Bu ay hangi aydır? diye sordu.
Yine sükût ettik; o derecede ki isminden başka bir isim ile isimlendirecek zannettik.
- Zilhicce değil mi? buyurdu.
- Evet, dedik.
Bunun üzerine şöyle buyurdu:
-"Kanlarınız, mallarınız, ırzlarınız bu belde içinde, bu ayda, bu günün harâmlığı kadar birbirinize haramdır. Burada hazır bulunanlarınız, burada bulunmayanlara (gelecek nesillere) bunu tebliğ etsin. Olabilir ki, burada hazır olan kimse, bunu daha iyi anlayacak bir kimseye tebliğ etmiş olur." (Buhari, İlim 10)
Peygamber Efendimiz (sav) "Başka günlerin hiçbirinde, -zilhiccenin ilk on gününü kastederek- şu günlerde işlenecek amel-i sâlihten, Allah katında, daha sevimli hiçbir amel yoktur." buyurdu.
- Allah uğrunda yapılacak cihad da mı üstün değildir, Yâ Resûlallah? dediler.
- "(Evet) Allah yolunda yapılacak cihad da. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihâdı başka. (O, bundan üstündür), buyurdu. (Buhârî, Îdeyn 11)
Oruç açısından meseleye bakıldığı zaman ramazan ayının bu "diğer günler'"e dahil olmadığı anlaşılır. Çünkü ramazanda oruç tutmak farzdır. Ayrıca bu on günün onuncu günü kurban bayramı günüdür (yevmü'n-nahr). O gün oruç tutulmaz. Bu durumda hadiste söz konusu edilen fazilet, zilhiccenin ilk dokuz gününe yönelik olmaktadır.
İmam Buhârî'nin belirttiğine göre Hz. Abdullah İbni Ömer ve Hz. Ebû Hüreyre zilhiccenin on gününde çarşı pazara çıkıp yüksek sesle tekbir alırlar, onları görenler de aynı şekilde tekbirlerle onlara eşlik ederlerdi.
Bugünlerde yapılacak ibadet ve iyiliklerin cihad ile kıyaslanması ve şehit olduğu için geri dönmeyen kimsenin cihadı hariç diğer cihadlardan da faziletli olduğunun bildirilmesi bu günlerin önemini göstermektedir.
Bu hadis-i şerife göre zilhiccenin ilk on günü yapılacak ibadet ve iyilikler, genel anlamda diğer günlerde yapılan iyilik ve ibadetlerden faziletlidir. Bu on günün müslümanın hayatında önemli bir yeri vardır. Bu günlerin ilk dokuz gününü oruçlu geçirmek uygun olur. (Komisyon, Riyazü's-Salihin, c.5 s. 528-531)
Resûlullah (sav)'e arefe günü tutulan orucun fazileti soruldu; o da: "Geçmiş bir yılın ve gelecek bir yılın günahlarına kefâret olur" buyurdu. (Müslim, Sıyâm 196)
Arefe gününün faziletini dikkate alarak hac ibadeti için Arafat'ta vakfe yapanların dışındaki Müslümanların bu günde oruçlu olmalarının sevabını Peygamber Efendimiz bu hadislerinde bize açıklamışlardır. 11 Eylül Pazar günü arefe günüdür. Şimdiden arefe gününüzü ve kurban bayramınızı tebrik ederim. Arefe gününün ve kurban bayramının kıymetini bilelim. Yüce Rabbim bizi nice arefe günlerine ve kurban bayramlarına sevdiklerimizle birlikte eriştirsin. Hepimizi affeylesin, bağışlasın ve bize merhamet eylesin. Şehitlerimize ve geçmişlerimize rahmet eylesin. Gazi, yaralı ve hastalarımıza acil şifalar versin. Amin.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.