ZORLU İLE DOBRA DOBRA KONUŞTUK
13 Eylül 2019, Cuma 08:44Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin rektörlük makamı şehrin ilk plazasının 25. Katında.
Yıllardır bu plazanın belli katlarında kiracı olarak oturuyorlar.
Geçmiş yönetim zamanında kiralandığında “Neye başka bir yer değil de, burası?” şeklinde sorular sorulmuş ve ekonomik sıkıntı çukuruna düşen mülk sahibi holdinge “devlet sırtından kıyak” yapıldığı tartışmaları gündeme gelmişti.
“Bir kiradan ne olur?” falan demeyin. Sözünü ettiğimiz plazada 10 civarında katta Necmettin Erbakan Üniversitesi kiracı olarak oturuyor ve yıllardır her ay, mülk sahibi tarafa eski parayla yüzlerce milyar kira ödeniyor. Demem o ki rektörlük binası için daha başka bölgelerde daha mütevazı kiralarla daha mütevazı binalar kiralanabilirdi.
Esas konumuza dönelim..
Önceki gün gazeteden arkadaşlarımızla birlikte Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin Rektörü Prof.Dr.Cem Zorlu’yu ziyaret ettik. 25.Kattaydık. Daha önce de göreve ilk geldiğinde kendisini gazete olarak ziyaret etmiştik.
Bu sefer ziyaretin belli bir nedeni ve konusu olmadığı için rektör beye “Sen bize gelmiyorsun, biz gelelim bir çayını içelim” dedik. Hoca güldü ve “inşaallah biz de geliriz” dedi. Baktım rektör bey çok neşeli.
Hoca konuşmak istiyor biz zaten konuşmak için ordayız.
‘Hocam bizim merak ettiğimiz muhtemelen sizin hakkınızda kamuoyunun da merak ettiği konular var.Bunları konuşalım mı?’ diye sordum..
Kendine has üslubuyla güldü ve “konuşalım” dedi.
Önemli gördüğümüz soru ve cevaplara gelince..
SORU : Milletvekilliği yaptınız. Siyasetçi iken geldiniz Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne rektör oldunuz? Bu nasıl oldu? Bir de rektörlük yarışında mesela Külliye’de daire başkanı olan Cumhurbaşkanı’nın çok güvendiği isimlerden hemşehriniz Metin Kıratlı’nın sizin lehinize tavır koyduğu falan konuşuldu.
CEVAP : Reis (Cumhurbaşkanı) beni tanır. Neticede milletvekilliği yaptım. Milli Görüş geleneğinden gelen bir insanım. Babam, kendi döneminde Ereğli’de ilçe başkanlığı yaptı. Metin bey benim yakın arkadaşım Ereğli’de İmam Hatip’te birlikte okuduk. Öyle rektörlükte birisinin önüne falan geçmiş değilim. Söylediğiniz ismin de rektörlük için adının geçtiğini bilmiyorum. Başka bir şey daha söyleyim sana rektör olmayı her akademisyen ister. Rektör olmak her akademisyenin idealidir. Dolayısıyla bizim de böyle bir idealimiz vardı. Kısmet oldu, rektör olarak atandık.
SORU : Rektörlük yaparken siyasi tercihleriniz söz konusu olacak mı? Yani partinin alacağınız kararlarda tesiri olacak mı? Mesela, dekanları, fakülte sekreterlerini telkinler doğrultusunda mı tercih edeceksiniz? Değiştireceğiniz isimler olacak mı?
CEVAP : Aldığımız karar gereğince bugüne kadar 2 dekan değiştirdik. Fakülte sekreterlerini değiştirdik. Bize göre tebdil-i mekanda fayda var. Bir adam bir yer de fazla çalıştı mı, hususiyet meydana geliyor. İşlerin yavaşlaması gibi durumlar söz konusu olabiliyor. Biz tercih ve değerlendirmelerimizde bu hususları dikkate alıyoruz..
SORU : Hastahane nasıl gidiyor? Geçmiş yönetim zamanında insanları memun etmeyen yeni bir hastane binası yapıldı. Fakat daha şimdiden ihtiyacı karşılayamıyor. Yol sorunu, park sorunu ve daha başka sorunlar da var. Bir de hastane galiba aldığımız bilgilere göre para kazanmaya başladı.
CEVAP : Doğru! Yeni yapıldı ama hastane yetersiz kaldı. Biz ilave arsalar alarak hastaneyi genişletmek istiyoruz. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüşüyoruz. Ayrıca hastanenin otopark ve yol sorunu da var. Bu konuda da Büyükşehir Belediyesi bize yardımcı olacak. Diğer taraftan dediğiniz gibi hastane para da kazanmaya başladı. Galiba geçen ay 30 milyon 500 bin lira gibi bir artıları var. Günde 5 bin kişiye polikilinik hizmeti veriyoruz.
SORU : Tıp Fakültesi’nin dekanını değiştirmeyi düşünüyor musunuz?
CEVAP : Galiba dekanın 2. Dönemi ve bir yılı kaldı. Başhekim değişti biliyorsunuz..
SORU : Hocam çok özel bir soru sormak istiyorum. Bu soruyu sormazsam olmayacak. Zira, çok konuşulan ve tartışılan bir konu.. Akademisyenler konuşuyor, vatandaş konuşuyor ve hatta yöreden şikayet eden köylüler bile var. Dolayısıyla sormam lazım.. Sizin Cem Zorlu olarak kendi üzerinizde ya da kardeşiniz falan olabilir.. Taş Ocağı, Hazır Beton tesisleri gibi işletmeleriniz var mı?Yani aynı zamanda Taş Ocağı İşmetmeciliği falan da mı yapıyorsunuz?
CEVAP : Madem sordun söyleyim.. 2011 yılından beri bu konu konuşulur.Sözünü ettiğin işletmeler benim amcamın oğlunun. Kendisinin Halkapınar’da, Karapınar’da, Ereğli ve Karaman’da bu gibi işletmeleri var. Benim boynumu bükecek ve hesap veremeyeceğim bir işim olmadı. Ticaretle de hiç işim olmadı. Geçmişte çok istedim ama babam izin vermedi.”Akademisyen olacaksın” dedi. Ben varlıklı bir ailenin çocuğuyum. Ereğli’de biz 1968 yılında arabası olan bir aileydik.
SORU : Hocam bir özel soru daha sormak istiyorum. Merakımı hoşgörün. Kaç oğlunuz var ve ne iş yapıyor?
CEVAP : İki oğlum var. Birisi akademisyen, Onu İttifak Holdingin’in yönetimine aldılar. Yarı zamanlı yapıyor bu işi. Kendisi daha çok İstanbul’da bulunuyor..
Sohbetimiz bitiyordu ki, ben “Bir çay daha içebilir miyiz?” dedim.
Rektör bey bize özel bir çay ikram etti. O önemli özel çayın sırrı bizde saklı kalsın. Ama Murat bey, Zekeriya bey galiba ben de kullanacam. Ciddi faydalar sağlayacak olan karışımlı bir çay. Bir şey daha.. Rektör bey islami holdingler konusunda hassas ve onların mutlaka yaşatılması gerektiğini düşünüyor. Geçmişte kendisi de bu holdingelerden ufak tefek hisseler aldığını söyledi bize.
Ne diyelim?
Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin Rektörü Prof.Dr.Cem Zorlu ile dobra dobra konuştuk.Hoca bu gibi makamlarda oturan pek çok insanın “mahrem/özel sır” olarak gördüğü sorularımız karşısında, cesur ve medeni bir şekilde cevap verdi.
Cem Zorlu’yu yakından tanıma imkanımız oldu.
Hoca’nın yönetim anlamında kafasının arkasında şayet başka bir plan ve hesap yoksa, endişeye mahal yok.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.